Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szczecin to czekoladowe miasto? 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady

Karolina Nowak
Karolina Nowak
Światowy Dzień Czekolady
Światowy Dzień Czekolady Pixabay
A czekoladę czuć często w naszym Szczecinie :-) Zapach czekolady czuć zwłaszcza, kiedy wjeżdżamy do miasta Trasą Zamkową lub gdy spacerujemy po bulwarach.

Dziś Dzień Czekolady! Za co ją kochamy?

Historia czekolady

Źródła podają, że historia czekolady liczy 3 tys. lat. Na początku czekolada znana była wyłącznie w postaci napoju. Często była jednak pita nie na słodko, a na ostro - z dodatkiem chili. Według historyków czekolada jest dziełem Olmeków - ludu mezoamerykańskiego, który wyginął co najmniej 400 lat przed Chrystusem. Tradycję produkcji czekolady kontynuowali potem Majowie i Aztekowie. Czekolada nie była jednak tylko napojem, ale także środkiem płatniczym. Ziarna kakaowca były walutą tamtejszych ludów. Najbogatsi władcy mieli w swoich spichlerzach blisko miliard ziaren, bardzo starannie poukładanych. Europejczycy zetknęli się z czekoladą w 1502 r., w czasie czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba, kiedy rabunkowo przejęli jeden ze statków Majów. Płynną czekoladę serwowano już w pierwszych kawiarniach, które zaczęły pojawiać się w Europie w XVII wieku. W Polsce pierwsza kawiarnia, w której serwowano czekoladę, powstała w latach 20. XVIII wieku, za króla Augusta II Sasa.

CZYTAJ TEŻ:

Światowy Dzień Czekolady

Szczecin pachnie czekoladą. Poznaj historię słodkości powsta...

Zalety jedzenia czekolady

W czekoladzie znajduje się wiele składników odżywczych i mikroelementów, które dzięki zjedzeniu tego smakołyka dostarczamy organizmowi. W czekoladzie znajdziemy m.in. wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, a także witaminy: B6, B2, B3, B12, A oraz E. Czekolada pobudza także hormony szczęścia - endorfiny. W czekoladzie znajdują się także przeciwutleniacze, które poprawiają pracę naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą i niedokrwieniem serca. Jedzenie kilku kostek dziennie przyczynia się podobno do zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów serca.

Czekoladowe kostki zdrowia

Aby nie zaszkodzić swojej sylwetce, dopuszczalne jest spożycie trzech kostek czekolady dziennie. To dawka, która może nam pomóc. Najzdrowszą czekoladą, według lekarzy jest wersja gorzka, a to ze względu na niską, w stosunku do innych czekolad, zawartość cukru i wysoką ilość kakao. Dietetycy polecają z kolei czekoladę z dodatkiem orzechów lub owoców, gdyż organizm otrzymuje tłuszcze roślinne i antyoksydanty. Czekoladę należy jeść najlepiej po obiedzie, czyli po ciężkostrawnych posiłkach. Czekolada pomaga w wydzielaniu żółci, która jest potrzebna do tego, by tłuszcze zostały strawione.

Czekolada zabójcza dla zwierząt

Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć! Dlatego, jeśli chcesz poczęstować swojego pupila słodką czekoladą - zamiast tradycyjnej mlecznej, kup mu specjalną dla psów lub kotów. Czekolady dla zwierząt można znaleźć niemal w każdym sklepie zoologicznym.

Zdrowie

Czekoladowe przysmaki mają dużo kalorii, a więc spożywanie ich w nadmiarze, może doprowadzić do otyłości. Mogą także powodować alergię i obciążać wątrobę. Dzięki zawartości kofeiny i teobrominy mogą uzależniać. Dobroczynne właściwości czekolady odczuwają więc najbardziej ci, którzy sięgają po nią sporadycznie. Jedząc ją bardzo często uodporniamy się na jej działanie. Osoby z chorobami układu krążenia powinny sięgać po gorzką, czarna czekoladę, a wystrzegać się czekolady mlecznej oraz białej, bo zawierają one nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na naczynia krwionośne.

Czekoladowe piękno

Na rynku możemy znaleźć wiele preparatów zawierających czekoladę. Najczęściej są to kremy, balsamy do ciała, peelingi, olejki i żele do kąpieli, maseczki, pomadki, a także podkłady do makijażu. Często dodaje się do nich mleko, cynamon, wanilię, goździki lub chili. Kosmetyki te mają właściwości silnie nawilżające i regenerujące. Doskonale się rozsmarowują i uelastyczniają skórę. Działają też rozjaśniająco nadając zmęczonej skórze blask. W salonach SPA możemy także zdecydować się na czekoladową maseczkę, kąpiel lub masaż. Najtańszy zabieg z użyciem czekolady kosztuje ok. 50 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto