Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week w Szczecinie. Co trzeba wiedzieć?

Agata Maksymiuk
Sebastian Wołosz
Przed nami druga edycja Restaurant Week w Szczecinie.

Co o projekcie powinny wiedzieć osoby, które wezmą w nim udział po raz pierwszy?
Restaurant Week to okazja do poznania nowych miejsc i spróbowania nowych smaków. Ideą wydarzenia jest też nauczenie ludzi czerpania przyjemności ze wspólnego spożywania posiłków. Ponadto zależy nam na przełamaniu barier psychologicznych, które towarzyszą osobom rzadko bywającym w lokalach - pierwsza to wysoka cena potrawy, druga zagmatwana nazwa dania czy jego składników. Są to stereotypy, które często zniechęcają do wizyt w restauracjach. Restaurant Week to wydarzenie podczas, którego mamy okazję odwiedzić wybrane lokale, posmakować serwowanych potraw płacąc za skomponowane z trzech dań menu wyjątkowo atrakcyjną cenę, oraz ocenić lokale.

Czym ta edycja będzie się różniła od poprzedniej?
Jesienna edycja odbędzie się pod hasłem „Towarzyskość to zdrowie”. Pojawią się również nowe restauracje m.in. Ceglana, Ricoria Ristorante czy Secesja. Pełna lista miejsc znajduje się na naszej stronie internetowej www.restaurantweek.pl. Do zabawy przyłączyły się też lokale z Deptaku Bogusława. Zależy mi na tym by szczecinianie poczuli lokalny wymiar tego wydarzenia i poznali całą paletę miejsc jakie oferuje Szczecin. Wiele osób narzeka, że nasze miasto nie ma centrum, gdzie zbierają się wszyscy, jednak poznając dobrze restauracje i ich oferty szybko można się zorientować, że brak centrum nie musi być wadą, wręcz przeciwnie! Szczecin jest bogaty w smaki i piękne miejsca, a to sprawia, że miasto żyje w całości.

Czy możemy przyjąć, że Restaurant Week to wydarzenie, które wpisze się na stałe w szczeciński kalendarz?
Restaurant Week to duża maszyna, która już ruszyła, jeżeli tylko zainteresowanie gości nie osłabnie i restauratorzy nadal będą miech ochotę się z nami bawić i wymyślać nowe kompozycje smakowe, to myślę, że będziemy grali tak jak WOŚP do końca świata i o jeden dzień dłużej. Pierwsza edycja w zestawieniu premierowych odsłon wydarzenia zajęła drugie miejsce w Polsce pod względem zainteresowania i liczby uczestników, wyprzedziła nas tylko Warszawa. W zestawieniu rocznym zajęliśmy czwarte miejsce wyprzedzając m.in. Poznań czy Trójmiasto. Co przyniesie ta edycja? Przekonamy się niedługo. Mnie cieszy zaś otwartość szczecinian i chęć do tego, żeby choć przez chwilę być przy stole razem.

___________________________________________________________________________________

Aleksandra Kopińska-Szykuć

Toruńska pisarka i była dziennikarka. Książki pisuje przy kuchennym stole.

Jak sama mówi: „Nie żałuję niczego (…). Bez zdarzeń, ludzi, zajęć, wrażeń nie byłoby ani mnie, ani moich bohaterów”. Autorka ośmiu powieści obyczajowych. Prywatnie miłośniczka południowych plaż i domu na wsi pod Toruniem. Właśnie zaczyna pisać pierwszą

Zobacz też: Restaurant Week w innych miastach Polski

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto