Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. #Kulinaria: Niekonwencjonalna odsłona włoskiego wina

MM Trendy
Szum bąbelków, słomkowy odcień, lekka pianka. Prosecco, czyli wino musujące lane z kija. Prosto ze słonecznych okolic Wenecji i Treviso w końcu dotarło do Szczecina. Zapowiada się nie lada konkurencja dla klasycznej wersji trunku zakorkowanego w butelce.

Tekst: Agata Maksymiuk / Foto: Andrzej Szkocki

Nad Odrą to absolutna nowość, we Włoszech to wino na każdą okazję. Kompozycja o owocowym, aromatycznym smaku ma szansę stać się alternatywą także dla browaru. Oryginalny sposób podawania nie wpływa na zmianę smaku, wręcz przeciwnie.

Lane z kija rozbudza ciekawość kubków smakowych i - jak zapewniają konsumenci - rozgrzewa o wiele bardziej niż niejeden butelkowy alkohol.

Najczęściej podaje się je jako aperitif, czyli napój alkoholowy pity przed posiłkiem, w celu pobudzenia apetytu. Może być zamiennikiem szampana. Na włoskim przyjęciu każdy z gość zostanie przywitany lampką prosecco. Czy taki zwyczaj przyjmie się i u nas? Z czasem się przekonamy.

Wino w Szczecinie jest zaledwie od kilku tygodni. Złoty nalewak przyciąga uwagę klientów Columbusa i Colorado. Stalowe kadzie ukryte pod ladą dbają, by wino zachowało wszystkie swoje właściwości, nawet do trzech tygodni.
- Sprowadziliśmy je na nasz rynek w ślad za stolicą - opowiada Dominika Bieńko, manager ds. marketingu grupy walychrobrego.com. - W całym województwie tylko u nas można napić się wina z kija.

Dokładnie nazywa się San Martino „Prozzin” Prosecco. Jego fenomen opiera się na wytwórczej metodzie Charmat. Wino bazowe poddawane jest procesowi powtórnej fermentacji, dzięki której powstają drobne bąbelki. Ma około 12 % zawartości alkoholu. Podaje się je schłodzone i jak każde wino produkowane masowo, pije jak najmłodsze.

Szczecinianie będą mieli okazję wykazać się i odnaleźć w nim nie tylko gorzkawy posmak szczepu winogron o nazwie „prosecco”, ale i aromat skórki chleba, kwiatu akacji, cytrusów, gruszki oraz nutę brzoskwini i moreli. Jak zapewnia dystrybutor - jest wspaniałym towarzyszem potraw na bazie ryb i warzyw.

W ofercie restauracji Columbus i Colorado na Wałach Chrobrego znajdzie się również coś dla tych, co za bąbelkami nie przepadają.

- Oprócz Prosecco sprowadziliśmy także klasyczne czerwone i białe wino - mówi Dominika Bieńko. - Oczywiście podajemy je w ten sam sposób. Barman nalewa je do kieliszka prosto z kija.

Białe San Martino Martin Bianco powstaje z mieszanki białych winogron. Odznacza się charakterystycznym, słomkowym kolorem. Jego delikatny, świeży zapach, przypominający migdały, komponuje się z potrawami opartymi na drobiu.

Czerwone San Martino Malbech del Veneto IGT swoją głęboką, szkarłatną barwę zawdzięcza winnemu szczepowi Malbec, uprawianemu na glebach wzdłuż rzeki Piave. Smakosze wyczują w nim aromaty ziół i owoców leśnych. Jest dopełnieniem typowych dań mięsnych i grillowanych warzyw.

Wino lane z kija święci triumfy w Europie. Podbiło już Warszawę, skąd zawędrowało do naszego miasta. Łamie konwencje, kusi atrakcyjną ceną. Kieliszek wypity raz dziennie pozytywnie wpływa na zdrowie. Czy to wystarczy, aby wkupiło się w gusta szczecinian?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: MM Trendy. #Kulinaria: Niekonwencjonalna odsłona włoskiego wina - Szczecin Nasze Miasto

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto