Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. #Kulinaria: Plenty Restaurant and Apartments. Tak smakuje nieodkryte

Agata Maksymiuk
Elegancko, a zarazem z nutą tajemnicy. Zachwycająco, ale przede wszystkim pysznie. I choć trochę inaczej niż na co dzień, to bardziej niż przyjemnie. W takim rytmie bije serce Starego Miasta, bo taki rytm narzuca Plenty Restaurant and Apartments, nowatorski lokal, który sprawił że szczecińska Starówka stała się kompletna.

TEKST Agata Maksymiuk / FOTO Archiwum Prywatne

Już od progu daje się wyczuć równowagę tego miejsca - z jednej strony wytworne stoliki, proste dodatki i przestrzeń urozmaicona oszkloną ścianą. Z drugiej, surowe wykończenie sufitu i filarów, odsłaniające inną twarz Restauracji Plenty. Całość łączy minimalizm. Wystrój i design to pierwsze co zatrzymuje wzrok. Jednak do zatrzymania gościa potrzeba czegoś więcej. W tym przypadku jest to kuchnia.

Menu absolutnie zaskakuje. Filet mignion z polędwicy dojrzewającej z ziołowymi ziemniakami i sałatką, połowa perliczki confit z ziemniakami i warzywami sezonowymi, a może wystarczy pyszny humus? Tak na prawdę nie ma znaczenia, które danie wybierzesz jako pierwsze, bo gwarantuję, że na pewno nie raz wrócisz do Restauracji Plenty, by spróbować pozostałych. A jeśli wolisz zacząć od deseru, to nawet lepiej! Ciasto mocno czekoladowe to bezdyskusyjny smak tej zimy, który w połączeniu z kawą z jednej z najlepszych szczecińskiej palarni, tworzy kompozycyjny majstersztyk. Zdradzę, że udało nam się zdobyć na nie przepis, a jeśli się dobrze wczytacie w nasze grudniowe wydanie to i Wy go dostaniecie.

Jednak gdzieś za tym wszystkim kryją się ludzie, bo przecież to człowiek kreuje wizerunek miejsca i odpowiada za atmosferę. Jeśli użyję określenia – profesjonalna - w stosunku do obsługi, będzie to znacznie za mało. Każdy pracownik to część rodziny Plenty, dlatego goście mogą poczuć się jak w domu. Bezpiecznie i raźnie. Jeśli w karcie dań nie znajdziemy wymarzonego smaku, a w głowie pojawi się strach przed nowym. Wystarczy podzielić się swoimi wątpliwościami z kelnerką, a nawet poprosić szefa kuchni. Wspólnymi siłami na pewno uda się znaleźć rozwiązanie lub zwyczajnie rozwiać wątpliwości. Niewykluczone, że kucharz przyrządzi coś na specjalne zamówienie, a nawet zaprojektuje nową potrawę. Odwiedzając Restaurację Plenty i kosztując dań nie mogłam odmówić sobie rozmowy z szefem kuchni Tomaszem Sobczyńskim. Menu to jego autorski projekt, który podbił niejedno kulinarne serce. - Smaki restauracji Plenty są inspirowane naszą lokalizacją, minimalizmem, ale kryją też w sobie elementy przywiezione z dalekich podróży - opowiada. - W Szczecinie to coś nowego, jeszcze nieodkrytego przez mieszkańców. Głębia smaku to zasługa naturalnych przypraw oraz ich mieszanek, które komponujemy sami. Stosując nowoczesne metody gotowania przemieniamy na pozór proste dania w małe arcydzieła. Jestem pewien, że każdy znajdzie coś dla siebie. Chcielibyśmy też zapoczątkować kulturę jedzenia śniadań, dlatego można nas odwiedzać od samego rana.

Zima idzie w parze z gorącym posiłkiem, dlatego nie sposób nie zapytać, co szef kuchni poleca grudniową porą. - Na pewno trzeba spróbować bulionu z dzikiego drobiu z kluseczkami gnocchi oraz mięsem bażanta - mówi Tomasz Sobczyński. - Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na wyjątkowy smak, który komponuje długie gotowanie, wysokiej jakości dziki drób oraz warzywa wraz z unikalną mieszanką ziół. Na deser trzeba skosztować wyjątkowego ciasta mocno czekoladowego PLENTY nasączonego śliwowicą. Sekret tkwi w kremowej konsystencji, która sprawia, iż każdy kęs rozpływa się w ustach. Obiecuję, że nawet osoby stroniące od czekolady i słodyczy, po spróbowaniu naszego deseru zmienią swoje nastawienie.

Grudzień to czas tradycji, dlatego Restauracja Plenty ma gotowy plan. Będzie klasycznie, ale z charakterystyczną dla nutą fantazji. Nie zabraknie aromatów korzennych, żurawiny czy grzybów. Kompozycje będą będą zaskakiwać - tak przynajmniej mi obiecano. Żeby to sprawdzić na pewno wybiorę się tu ponownie. Może jutro na śniadanie?

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto