Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bollywood Street Food – o prace tu starają się najlepsi kucharze z Indii

Redakcja
Od kiedy Rati Agnihotri, jedna z największych gwiazd w historii kina Bollywood, otworzyła własną restaurację w Szczecinie, zainteresowanie lokalem nie przestaje rosnąć. I jak się okazuje Bollywood Streed Food jest znane nie tylko w Polsce, ale i w Indiach. O pracę w Szczecinie starają się najlepsi indyjscy szefowie kuchni, a komu udało się ją zdobyć?

W Indiach kultura gotowania, to coś znaczenie więcej, niż tylko jedzenie. Ponad to, kuchnia południowych Indii zaliczana jest do jednej z najtrudniejszych sztuk kulinarnych. Trzeba mieć sporo czasu, cierpliwości i umiejętności, by ją przygotowywać. Nie da się jej porównać do żadnych europejskich smaków. Używa się tu ponad stu różnych przypraw i występuje tu ponad sto poziomów ostrości! Choć poprzeczka i tak jest wysoko ustawiona, Rati Agnihotri stawia ją jeszcze wyżej. Dla aktorki kuchnia nie ma tajemnic. Każdy kucharz, który chce pracować dla gwiazdy musi przejść „test”. - Zaczynam od wywiadu z kandydatem na kucharza, później mówię, co chce zjeść – zdradza Rati Agnihotri. - Kucharz musi przyrządzić wskazane danie, bez żadnych wskazówek. Wtedy mam czas by obserwować jego pracę. Jeśli jestem zadowolona z efektów zapraszam taką osobę do mojej restauracji i dzielę się kulinarnymi sekretami.

Z Nowego Jorku do Szczecina

Niedawno kulinarne sekrety udało się poznać nowym kucharzom, wśród nich jest szef i gwiazda indyjskich kulinarnych TV Show, David Lucas. – Kilka lat temu pracowałem w jednej z najbardziej ekskluzywnych restauracji w Bombaju, w której bywają wyłącznie ważne osobistości – opowiada David Lucas. – Wśród naszych gości była również Rati Agnihotri. Wraz z innymi aktorami pracowała właśnie nad nowym filmem. Okazało się, że odwiedza ją jej siostrzeniec, Mariusz Łuszczewski, szef sieci Exotic Restaurants Szczecin. On również próbował moich dań. Po posiłku przyszedł do kuchni, by dowiedzieć się kto przyrządził posiłek. Odbyliśmy rozmowę, podczas której przedstawiłem mu moje techniki i kulinarne pomysły. Niedługo po tym wyjechałem do Nowego Jorku otworzyć prestiżową hinduską restaurację. Jakiś czas po otwarciu w NY, udało mi się jeszcze raz spotkać z Mariuszem. Pamiętam jak wtedy powiedział „zobaczysz pewnego dnia będziesz pracował ze mną”. Miał rację!

I tak podczas gdy pomysł na restaurację Rati Agnihotri dopiero się krystalizował, David Lucas otwierał kolejne znane i popularne restauracje hinduskie w Nowym Jorku i Omanie. Pracował dla największych sieci hotelowych w tym Hard Rock Hotel, a nawet prowadził swój kulinarny TV Show w dwóch stacjach. – Na pewno wiele osób kojarzy mnie z telewizji w moich rodzinnych stronach, ale nie czuję się gwiazdą – wyznaje kucharz. – Dla mnie największą przyjemnością jest możliwość gotowania, dlatego bardzo się cieszę, że mogę pracować w Bollywood Street Food. Jest to restauracja na naprawdę wysokim poziomie, a ja czuję, że mogę ją jeszcze bardziej odmienić i pokazać gościom jeszcze więcej unikatowych smaków Indii.

W kuchni jesteśmy rodziną

Oprócz Davida Lucasa do Bollywood przyjechał jeszcze Manoj Sundar, to młody i bardzo utalentowany kucharz. Wcześniej pracował m.in. w JW Mariott Hotel i Mumbai Juhu Beach. Gotowanie to jego pasja i sposób na życie. Na pracy w szczecińskiej restauracji zależało ze względu na prestiż jaki krąży wokół lokalu i Rati. – Jestem tu zaledwie od tygodnia, ale już czuję, że Szczecin to mój nowy dom – wyznaje Manoj Sundar. – Cały nasz zespół tworzy świetny i bardzo zgrany team, wśród kucharzy Bollywood jest też mój brat i kuzyn, więc w pierwszych dniach czułem się bardzo pewnie. Praca tu, to wspaniałe doświadczenie. W Indiach nie ma osoby, która nie znałaby Rati Agnihotri, to zaszczyt móc dla niej gotować. Właśnie pracujemy nad nowymi propozycjami menu. Zdradzę, że będzie dużo owoców morza, pojawią się też mięsne propozycję, a także wegetariańskie przysmaki, w których się specjalizuję. Goście będą pod dużym wrażeniem.

Kucharze nie kryją, że w kuchni czują się jak rodzina – Jemy wspólne posiłki, razem zwiedzamy miasto i spędzamy czas – mówi Prajosh Chandran, jeden z kucharzy Bollywood, który również przyjechał do Polski z Indii. – Dostajemy ogromne wsparcie od właścicielki restauracji i szefa Exotic Restauratns. Do tego Szczecin to piękne miasto i wspaniale jest móc stanowić jego część.

Smak lata

Nowi kucharze i menu to nie jedyne nowości w Bollywood. Przy restauracji pojawił się już letni ogródek, w którym można wygodnie rozsiąść się i spędzić niemal cały dzień. – Z Indii przywiozłam mnóstwo inspiracji i chcę je wszystkie dobrze wykorzystać – opowiada Rati Agnihotri. – Zespół kucharzy pracuję nad nowymi daniami, a ja gwarantuje, że podbiją niejedno podniebienie tego lata. Jestem bardzo zadowolona z mojego nowego teamu kucharzy. Nigdy nie zatrudniam nowych osób dlatego, że mają najważniejsze kulinarne certyfikaty, ale dlatego że pracują w czystości, mają dobry smak, technikę i wyczucie. Liczy się profesjonalizm. Ja sama jestem profesjonalistą i wiem jak ważne jest by podchodzić z szacunkiem do swojej pracy.

Warto dodać, że nowi kucharze Bollywood Street Food pochodzą z Kerala, to stan w południowo-zachodnich Indiach na Wybrzeżu Malabarskim. Hindusi traktują ten region jako ziemie święte. Każdy kto stamtąd pochodzi od najmłodszych lat jest uczony, że gości należy traktować, tak jak traktuje się bóstwa.

Czy można byłoby życzyć sobie więcej od zespołu Bollywood Street Food?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto