Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. Kuchnia: Avanti, prawdziwy włoski smak

Agata Maksymiuk
Tym razem postanowiłam odwiedzić Włochy, a właściwie odbyć podróż po włoskich smakach. Jednak nie planuję wyjazdu ze Szczecina. Restauracja Avanti zbiera wiele pozytywnych opinii, zarówno wśród mieszkańców miasta, gości z Polski i z zagranicy. W takiej sytuacji wybór jest naturalny. Liczę na prawdziwą włoską ucztę.

Od progu wita mnie kelner i odprowadza do stolika. Wnętrze jest przytulne i ciepłe. Wystrój oddaje klimat wielowiekowej włoskiej kultury. Zacznę od przystawki. Kelner poleca roladki z bakłażanów z kozim serem, do tego białe wino.

Na początek miła niespodzianka i olbrzymi plus w postaci czekadełka, czyli świeża bruschetta z pastą z suszonych pomidorów, przyozdobiona bazylią. Delikatna i chrupiąca, idealna na zaostrzenie apetytu. Po chwili roladki są już na moim stoliku. Od razu daje się wyczuć subtelną woń świeżych ziół. Pierwszy kęs uwydatnia wszystkie walory potrawy. Cienki plaster bakłażana musiał być wcześniej marynowany, przebija się specyficzny posmak suszonych pomidorów, kaparów i prawdziwej włoskiej oliwy. Ser kozi jest fantastyczny. Kluczem do sukcesu jest tu prostota. Sól, pieprz, bazylia - nic więcej nie potrzeba.

Bakłażan mnie urzekł, postanawiam spróbować go w innej postaci - zapiekanego z mozzarella i szynką Parmeńską. Na talerzu przede mną pojawia się smakowita wieżyczka. Odkrawam pierwszy kawałek, jeszcze paruje. Plastry warzywa były wcześniej grillowane, delikatny smak podkreśla sos pomidorowy. Choć to tylko akcent, od razu wyczuwam, że jest przygotowany ze świeżych składników. Kolejne piętro zajmuje mozzarella. Danie wieńczy włoska szynka. Całość zapiekana, oprószona parmezanem. W skali 1 do 10, zdecydowanie oceniam na 10.

Przede mną jeszcze danie główne. Tym razem stawiam na rybę, w końcu to kuchnia śródziemnomorska. Roladka z soli z krewetką i sosem szafranowym. Ryba jest krucha i soczysta, rozpływa się w ustach. Sos stanowi jej idealne uzupełnienie, czuć w nim kreatywność szefa kuchni. Do tego jeszcze ryż smażony doprawiony czosnkiem, pietruszką i oliwą. Tego nie można opisać, to trzeba spróbować.

Cóż więcej dodać? Porcje są okazałe, przepełnione smakiem, na bazie najlepszych składników. Nie mam żadnych wątpliwości, restauracja Avanti wyprawiła mi prawdziwą włoską ucztę. Zdecydowanie wydaję pozytywną opinię.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto