Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zrobili paprykarz z... truskawkami i malinami

GJ
GJ
Biorący udział w pierwszych Mistrzostwach w Przygotowaniu Paprykarzu w Plenerze mistrzowie kuchni hotelu Park przyrządzili paprykarz z owocami. Dla naszych Internautów zdradzili przepis na tę wyszukaną potrawę.

Na Wałach Chrobrego rywalizowały dziś drużyny kucharzy z całej Polski. Przyglądało im się wielu szczecinian, którzy wykwintne dania chętnie kosztowali.

- Taka impreza to bardzo dobry pomysł – powiedział nam pan Andrzej Drozdowski. - W końcu paprykarz to nasz regionalny przysmak. Powinniśmy go bardziej rozsławić. Tak jak górale oscypki.

Pani Maria przyszła na Wały Chrobrego podpatrzeć mistrzów kuchni w akcji.

- Zawsze można się czegoś nowego nauczyć, a panowie są bardzo mili i wszystko tłumaczą – mówi. - Próbowałam nawet jednej rybki i rzeczywiście była wyśmienita. Chciałabym się jeszcze załapać na jakiś paprykarz.

Ekipa z Grand Cru paprykarz sporządziła z łososia, cukini i curry. Jeszcze bardziej rewolucyjną recepturę stworzyli przedstawiciele hotelu Park. Ich paprykarz z owocami zaskoczył wszystkich.

- Na pewno nie jest to smak, który znamy wszyscy z puszek – przyznają twórcy oryginalnej potrawy. - My jednak jesteśmy za tym, żeby eksperymentować, wprowadzać nowe smaki i trendy w kuchni.

Mimo to przyznają, że tradycyjny paprykarz z puszki sami też chętnie od czasu do czasu jedzą.

Wszystkie potrawy oceniało profesjonalne jury złożone z szefów kuchni.

Przepis dla naszych Internautów

"Paprykarz z owocami", według kucharzy z hotelu Park:

Składniki:

  • łosoś świeży
  • łosoś wędzony
  • ryż
  • truskawki
  • maliny
  • czerwona porzeczka
  • imbir
  • mięta
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Jak przyrządzić?
Ryż ugotować i ostudzić. Świeżą rybę usmażyć, ostudzić i rozdrobnić. Wędzoną drobno posiekać. Owoce umyć. Maliny i truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Dodać do smaku sól, pieprz, sok z cytryny i odparowany ocet balsamiczny. Uformować w dowolne kształty. Podawać z grzankami z pieczywa tostowego.

Zobacz zdjęcia:

Czytaj też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto