Na Wałach Chrobrego rywalizowały dziś drużyny kucharzy z całej Polski. Przyglądało im się wielu szczecinian, którzy wykwintne dania chętnie kosztowali.
- Taka impreza to bardzo dobry pomysł – powiedział nam pan Andrzej Drozdowski. - W końcu paprykarz to nasz regionalny przysmak. Powinniśmy go bardziej rozsławić. Tak jak górale oscypki.
Pani Maria przyszła na Wały Chrobrego podpatrzeć mistrzów kuchni w akcji.
- Zawsze można się czegoś nowego nauczyć, a panowie są bardzo mili i wszystko tłumaczą – mówi. - Próbowałam nawet jednej rybki i rzeczywiście była wyśmienita. Chciałabym się jeszcze załapać na jakiś paprykarz.
Ekipa z Grand Cru paprykarz sporządziła z łososia, cukini i curry. Jeszcze bardziej rewolucyjną recepturę stworzyli przedstawiciele hotelu Park. Ich paprykarz z owocami zaskoczył wszystkich.
- Na pewno nie jest to smak, który znamy wszyscy z puszek – przyznają twórcy oryginalnej potrawy. - My jednak jesteśmy za tym, żeby eksperymentować, wprowadzać nowe smaki i trendy w kuchni.
Mimo to przyznają, że tradycyjny paprykarz z puszki sami też chętnie od czasu do czasu jedzą.
Wszystkie potrawy oceniało profesjonalne jury złożone z szefów kuchni.
Przepis dla naszych Internautów"Paprykarz z owocami", według kucharzy z hotelu Park:
Składniki:
- łosoś świeży
- łosoś wędzony
- ryż
- truskawki
- maliny
- czerwona porzeczka
- imbir
- mięta
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz, sok z cytryny
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować i ostudzić. Świeżą rybę usmażyć, ostudzić i rozdrobnić. Wędzoną drobno posiekać. Owoce umyć. Maliny i truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Dodać do smaku sól, pieprz, sok z cytryny i odparowany ocet balsamiczny. Uformować w dowolne kształty. Podawać z grzankami z pieczywa tostowego.
Zobacz zdjęcia:
Czytaj też:
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?