Piąta Pora Roku jest ideą - ideą ulotności, czegoś co wymyka się definicji. Nazwa pasuje do bloga, na którym większość przepisów jest całkowicie autorska. Powstanie bloga jest przypadkowe. - To wielbiciele mojej kuchni zapragnęli mieć możliwość odtworzenia dań, którymi raczę ich na wspólnych kolacjach – mówi Małgorzata Wiśniewska, właścicielka bloga. - Gotowanie jest dla mnie pouczającą rozrywką, możliwością poznania nowych smaków, przypraw i historii z nimi związanych. Przy okazji "blogowania" gotowanie stało się wyzwaniem. Sporo ludzi zainteresowało co gotuję, postanowiłam poznawać nowe rejony kulinarne i tak powstał cały cykl tart i tortów. Obecnie pogłębiam temat zdrowego odżywiania. Dzięki temu powstają przepisy dopasowane do różnych wymogów dietetycznych. Szczególnie mocny akcent postawiłam na wykluczenie cukru z diety, zastępując go mniej groźnymi dla zdrowia słodzidłami, jak np. syrop klonowy, ksylitol, czy daktyle. Chciałabym aby Piąta Pora Roku była ciekawym i przyjaznym miejscem, gdzie każdy może znaleźć coś dla siebie. Bloga Piąta Pora Roku znajdziesz na http://piataporaroku.blogspot.com.
PRZEPIS 1:
Risotto dyniowe z cieciorką
Aby podać pyszne risotto z dyni, musimy znaleźć trochę czasu i przygotować odpowiednie produkty:
Dynia raczej średnia
Puszka ciecierzycy
Szklanka nieugotowanego ryżu jaśminowego
Pół kostki sera feta
Łyżka dobrego masła
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, chili, tymianek (tymianek i oregano, najlepiej świeże listki)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię myjemy dokładnie, kroimy na kawałki i wydrążamy pestki. Tak przygotowaną rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko spryskujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
Upieczoną dynię studzimy. Bardzo łatwo ściągamy z niej skórę. Miąższ możemy podzielić na mniejsze ilości i zamrozić, aby później zrobić z niego zupę, ciasto, czy kopytka.
Do naszego risotto potrzebujemy tylko dwie filiżanki upieczonej dyni.
Delikatne puree wykładamy na rozgrzaną patelnie z łyżką masła. Podsmażamy, przyprawiamy, na końcu dodając pokruszony ser feta.
Filiżankę ryżu jaśminowego zalewamy dwoma filiżankami wody i gotujemy pod przykryciem, ani razu nie mieszając. Kiedy ryż zacznie bulgotać, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze około 11 minut. Później zostawiamy go pod przykryciem na około pół godziny.
Ryż i dynię dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami.
Danie jest bardzo aromatyczne, łączy w sobie delikatną słodycz i ostre smaki przypraw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?