Smaczny Szczecin: Pyszne dynie z Piątej Pory Roku

Redakcja MM
Redakcja MM
Smaczne przepisy na dania z dyni tym razem zaczerpnęliśmy ze ...
Smaczne przepisy na dania z dyni tym razem zaczerpnęliśmy ze ... Redakcja MM
Smaczne przepisy na dania z dyni tym razem zaczerpnęliśmy ze szczecińskiego bloga Piąta Pora Roku. Więcej kulinarnych inspiracji na dania z dyni i nie tylko znajdziesz w magazynie "W Kuchni", który ukaże się 30 października w Głosie Szczecińskiem.

Piąta Pora Roku jest ideą - ideą ulotności, czegoś co wymyka się definicji. Nazwa pasuje do bloga, na którym większość przepisów jest całkowicie autorska. Powstanie bloga jest przypadkowe. - To wielbiciele mojej kuchni zapragnęli mieć możliwość odtworzenia dań, którymi raczę ich na wspólnych kolacjach – mówi Małgorzata Wiśniewska, właścicielka bloga. - Gotowanie jest dla mnie pouczającą rozrywką, możliwością poznania nowych smaków, przypraw i historii z nimi związanych. Przy okazji "blogowania" gotowanie stało się wyzwaniem. Sporo ludzi zainteresowało co gotuję, postanowiłam poznawać nowe rejony kulinarne i tak powstał cały cykl tart i tortów. Obecnie pogłębiam temat zdrowego odżywiania. Dzięki temu powstają przepisy dopasowane do różnych wymogów dietetycznych. Szczególnie mocny akcent postawiłam na wykluczenie cukru z diety, zastępując go mniej groźnymi dla zdrowia słodzidłami, jak np. syrop klonowy, ksylitol, czy daktyle. Chciałabym aby Piąta Pora Roku była ciekawym i przyjaznym miejscem, gdzie każdy może znaleźć coś dla siebie. Bloga Piąta Pora Roku znajdziesz na http://piataporaroku.blogspot.com.

PRZEPIS 1:
Risotto dyniowe z cieciorką

Aby podać pyszne risotto z dyni, musimy znaleźć trochę czasu i przygotować odpowiednie produkty:
Dynia raczej średnia
Puszka ciecierzycy
Szklanka nieugotowanego ryżu jaśminowego
Pół kostki sera feta
Łyżka dobrego masła
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, chili, tymianek (tymianek i oregano, najlepiej świeże listki)

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię myjemy dokładnie, kroimy na kawałki i wydrążamy pestki. Tak przygotowaną rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko spryskujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
Upieczoną dynię studzimy. Bardzo łatwo ściągamy z niej skórę. Miąższ możemy podzielić na mniejsze ilości i zamrozić, aby później zrobić z niego zupę, ciasto, czy kopytka.
Do naszego risotto potrzebujemy tylko dwie filiżanki upieczonej dyni.
Delikatne puree wykładamy na rozgrzaną patelnie z łyżką masła. Podsmażamy, przyprawiamy, na końcu dodając pokruszony ser feta.
Filiżankę ryżu jaśminowego zalewamy dwoma filiżankami wody i gotujemy pod przykryciem, ani razu nie mieszając. Kiedy ryż zacznie bulgotać, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze około 11 minut. Później zostawiamy go pod przykryciem na około pół godziny.

Ryż i dynię dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami.
Danie jest bardzo aromatyczne, łączy w sobie delikatną słodycz i ostre smaki przypraw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie