Piąta Pora Roku jest ideą - ideą ulotności, czegoś co wymyka się definicji. Nazwa pasuje do bloga, na którym większość przepisów jest całkowicie autorska. Powstanie bloga jest przypadkowe. - To wielbiciele mojej kuchni zapragnęli mieć możliwość odtworzenia dań, którymi raczę ich na wspólnych kolacjach – mówi Małgorzata Wiśniewska, właścicielka bloga. - Gotowanie jest dla mnie pouczającą rozrywką, możliwością poznania nowych smaków, przypraw i historii z nimi związanych. Przy okazji "blogowania" gotowanie stało się wyzwaniem. Sporo ludzi zainteresowało co gotuję, postanowiłam poznawać nowe rejony kulinarne i tak powstał cały cykl tart i tortów. Obecnie pogłębiam temat zdrowego odżywiania. Dzięki temu powstają przepisy dopasowane do różnych wymogów dietetycznych. Szczególnie mocny akcent postawiłam na wykluczenie cukru z diety, zastępując go mniej groźnymi dla zdrowia słodzidłami, jak np. syrop klonowy, ksylitol, czy daktyle. Chciałabym aby Piąta Pora Roku była ciekawym i przyjaznym miejscem, gdzie każdy może znaleźć coś dla siebie. Bloga Piąta Pora Roku znajdziesz na http://piataporaroku.blogspot.com.
PRZEPIS 1:
Risotto dyniowe z cieciorką
Aby podać pyszne risotto z dyni, musimy znaleźć trochę czasu i przygotować odpowiednie produkty:
Dynia raczej średnia
Puszka ciecierzycy
Szklanka nieugotowanego ryżu jaśminowego
Pół kostki sera feta
Łyżka dobrego masła
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, chili, tymianek (tymianek i oregano, najlepiej świeże listki)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię myjemy dokładnie, kroimy na kawałki i wydrążamy pestki. Tak przygotowaną rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko spryskujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
Upieczoną dynię studzimy. Bardzo łatwo ściągamy z niej skórę. Miąższ możemy podzielić na mniejsze ilości i zamrozić, aby później zrobić z niego zupę, ciasto, czy kopytka.
Do naszego risotto potrzebujemy tylko dwie filiżanki upieczonej dyni.
Delikatne puree wykładamy na rozgrzaną patelnie z łyżką masła. Podsmażamy, przyprawiamy, na końcu dodając pokruszony ser feta.
Filiżankę ryżu jaśminowego zalewamy dwoma filiżankami wody i gotujemy pod przykryciem, ani razu nie mieszając. Kiedy ryż zacznie bulgotać, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze około 11 minut. Później zostawiamy go pod przykryciem na około pół godziny.
Ryż i dynię dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami.
Danie jest bardzo aromatyczne, łączy w sobie delikatną słodycz i ostre smaki przypraw.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?