Miejsca nominowane w plebiscycie "Najlepszy lokal w mieście 2012" Jak głosować?
Pamiętacie ścianę płaczu? Takie miejsce przy al. Wojska Polskiego z oryginalną fontanną? Nie ma jej już, za to niezmiennie od 34 lat w pobliżu istnieje najstarsza w mieście pizzeria Piccolo.
Tutaj wszystko wykonuje się na miejscu - sosy, ciasto, farsz... Królują tylko krajowe wyroby. Nawet ci, którzy już pożegnali się na dobre z Wałami Chrobrego i Zamkiem Książąt Pomorskich, odwiedzając rodzinne strony tutaj przychodzą coś zjeść.
- Zdarzało się nam pakować specjalnie jeszcze nie wypieczoną pizzę pani, która chciała zawieźć ją dla syna do Kanady - opowiada Eleonora Pełechaty, właścicielka Piccolo. - To było jedyne jego życzenie o prezent ze Szczecina. Nasze pizze na grubym cieście jeździły już po całej Europie. Niektórzy klienci wyjechali przed stanem wojennym, pamiętają nas i wracają, by tutaj zjeść coś pysznego.
Za co klienci tak kochają pizzę przygotowywaną w Piccolo? Przede wszystkim za wyśmienity smak, świeże składniki, neapolitański sos i przepyszne grube ciasto.
- Początkowo to ciasto łączone było z ziemniakami - wspomina pani Eleonora. - Przez to pizza była bardzo wilgotna. Później zaprzestaliśmy dodawania ziemniaków. Tak zostało do dziś. Ciasto jest drożdżowe, ale wciąż niezwykle grube i smaczne.
Receptura przygotowywania tradycyjnej pizzy i sosu neapolitańskiego w Piccolo jest niezmienna od 1983 roku. Z czasem pojawiły jednak dodatkowe dania.
- Dziś oprócz oryginalnej pizzy na grubym cieście serwujemy okrągłą pizzę na cienkim cieście, sałatki, bagietki, makarony i desery lodowe - wymienia pani Eleonora. - Często przyjmujemy także oryginalne zlecenia. Ostatnio przygotowywaliśmy wielkanocne śniadanie dla szpitala w Zdunowie, realizujemy też zlecenie na oryginalne, dekoracyjne kanapki. Lubimy takie wyzwania.
Choć karta menu w Piccolo się powiększyła, hitem wśród klientów wciąż jest tradycyjna pizza na grubym cieście. Rekordzista założył się z kolegami i zjadł 7,5 porcji pizzy na grubym cieście. Firma postawiła mu za to szampana. Teraz miłośnicy tradycyjnej pizzy mogą ją też zamówić w wersji XXL. Do niej 8 sosów otrzymują gratis! Na niespodzianki mogą też liczyć Ci, którzy zamówią pięć pizz. Wówczas szóstą lub zestaw pięciu sosów otrzymają w prezencie. Specjalna promocja obowiązuje od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 14. W tym czasie pizze, makarony, sałatki i bagietki zjemy w lokalu o 20 procent taniej. Oczywiście dania z Piccolo możemy zamówić na wynos lub z dowozem.
- Wprowadziliśmy możliwość płacenia kartą za zamówienie z dowozem - mówi pani Eleonora. - To rozwiązanie się świetnie sprawdza. Korzystają z niego przede wszystkim młodzi ludzie.
Piccolo, choć istnieje w mieście już tak długo, wciąż zmienia się na lepsze. Zwiększyła się już ilość miejsc siedzących w lokalu, teraz trwa remont toalet. Od pierwszego maja, jak co roku, przed lokalem zostanie uruchomiony ogródek. Dzięki temu pyszną, tradycyjną pizzą będzie można się rozkoszować pod gołym niebem.
Receptura przygotowywania tradycyjnej pizzy i sosu neapolitańskiego w Piccolo jest niezmienna od 1983 roku. - Wszystko przygotowywane jest tu ze świeżych produktów, nie ma półfabrykantów - zapewnia właścicielka lokalu, Eleonora Pełechaty.
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?