Mąka, woda, drożdże, cukier, szczypta soli i kilka kropel oliwy, tylko tyle, albo aż tyle potrzeba, by przygotować ciasto na pizzę. Dodatki to już kwestia gustu. Tradycyjny włoski przysmak ewoluował tak bardzo, że niewiele osób zna jego historię i prawdziwy smak.
Skąd wzięła się pizza?
W internecie łatwo znaleźć informacje, że Rzymianie po podbiciu Grecji byli tak zafascynowani ich kuchnią, że zaczęli wypiekać płaskie placki u siebie, a następnie urozmaicać je dodatkami. Jednak Masowe zainteresowanie pizzą nastąpiło dopiero w XVIII wieku. Sprzedawano ją na ulicach Neapolu. Tam powstała pierwsza pizzeria.
W 1889 roku królowa Małgorzata Sabaudzka z mężem odwiedziła Neapol. Nadworny piekarz przygotował pizzę, na której kładąc pomidory, bazylię i ser - ułożył flagę Włoch. Na sześć królowej nazwano pizzę Margherita.