Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. W krainie żywności naturalnej [zdjęcia]

MM Trendy
Paprykarz szczeciński w wegańskim wydaniu, ekologiczna czekolada bez krowiego mleka, a do tego herbata z liści konopi - choć wydawało mi się, że o zdrowej żywności wiem dużo, odwiedziny w szczecińskiej Veganandzie uświadomiły mi ,ile jeszcze przede mną. Elżbieta Zarzecka, współwłaścicielka Veganandy zabrała mnie w fascynującą podróż po zakamarkach sklepu.

Rozmawiała: Agata Maksymiuk / Foto: Andrzej Szkocki

- Rozglądam się i widzę na półkach wiele zupełnie nowych dla mnie produktów. Skąd je Pani wzięła?
- Nasz asortyment jest naprawdę duży. Na rynku jesteśmy dopiero cztery miesiące, ale już wprowadziliśmy do oferty około dwa tysiące produktów. Vegananda to sklep z żywnością wegańską, czyli żywnością pochodzenia roślinnego. Chcemy nie tylko zachęcać ludzi do zmiany swoich nawyków żywieniowych, ale także zwiększać świadomość społeczeństwa. Mamy nadzieję, że w ten sposób choć w minimalnym stopniu przyczynimy się do ograniczenia potrzeby zabijania zwierząt. Dodam, że współpracujemy również z Fundacją Centaurus. Na zimę zbieramy datki na karmę dla zwierząt, które znalazły się pod ich opieką.
W takim razie, co powinniśmy wiedzieć o żywności wegańskiej?
- Na pewno musimy wiedzieć, że wegańskie produkty są w stanie w 100% zastąpić produkty odzwierzęce. Po za tym są bardzo zdrowe i naprawdę smaczne. Zdradzę, że już nie raz zdarzyło mi się poczęstować gości wegańskim serem czy pasztetem, zajadali się nimi tak samo, jak tymi, do których przywykli.
...ser i pasztet?
- Tak, są wegańskie sery, mleka, pasztety, parówki, a także karmy dla zwierząt. Na półce mamy nawet paprykarz szczeciński w wegańskim wydaniu! Mięsna podstawa zostaje zastąpiona np. soją. Ponadto znikają wszelkie wzmacniacze smaku, szkodliwe cukry czy zagęszczacze. Żywność na bazie zbóż, warzyw, owoców, nasion i orzechów potrafi dodać wiele energii - widzę to po sobie. Zanim coś trafi do naszej oferty musi być przez nas przetestowane. Fakt, termin przydatności takich produktów jest krótszy, ale czy naprawdę potrzebujemy dwóch lat by zjeść kawałek sera lub wypić mleko?
Nie da się nie zauważyć, że w ostatnim czasie wszystkich ogarnęła moda na zdrową żywność. Myśli Pani, że modę da się zamienić w nawyk?
- Cieszę się, że ludzie chcą próbować nowych rzeczy. Weganizm to także odkrywanie smaków, czasem zaskakujących połączeń i przede wszystkim duża różnorodność, która zapewni nam zdrowie i witalność. Dlatego mam nadzieję, że dla wielu osób taka dieta stanie się nawykiem.
Panuje opinia, że produkty pochodzenia naturalnego są bardzo drogie. Czy to prawa?
- Ceny w naszym sklepie są zrównoważone. Poświęcamy długie godziny, by znaleźć hurtownie, które zaoferują nam produkt z odpowiednim składem w odpowiedniej cenie. Niestety, wielu sprzedawców wykorzystuje modę, o której mówiłyśmy i podnosi ceny. Na szczęście są też ludzie uczciwi.
A więc od czego zacząć?
- Po prostu zapraszamy do Veganandy. Mamy tu małą kawiarenkę, w której można usiąść, porozmawiać i napić się herbaty. Odwiedziny naszego sklepu rozwieją nie jedną wątpliwość.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto