Można ją jeść całą. Młode kwiaty dyni wyśmienicie smakują smażone, nafaszerowane serem ricotta z czosnkiem i świeżo posiekaną bazylią. Pestki dyni stanowią smaczny, zdrowy dodatek do zup i sałatek. Delikatny, słodkawy w smaku miąższ dyni doskonale łączy się z przyprawami takimi jak: chilii, czosnek, kardamon, imbir i można go przygotowywać na rozmaite sposoby. Dzisiaj przepis na tartę z dynią odmiany Hokkaido w wersji na słodko.
Wyśmienicie smakuje podana z zimnym winem Prosecco Superiore DOCG marki Astoria. Jest to musujące wino o kolorze jasno-słomkowym oraz intensywnym owocowym aromacie idealnie pasującym do deserów.
Tarta dyniowa z serem ricotta
Spód: 250 g mąki pszennej + szczypta soli (można dodać 50 g mielonych migdałów, wtedy dajemy tylko 200 g mąki), 150 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie: 400 g puree z dyni (ćwiartki dyni bez skóry pieczemy do miękkości, po wystudzeniu miksujemy), 500 g serka ricotta, 4 jajka, ⅔ szklanki cukru pudru, 1 łyżka startego imbiru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z 1 pomarańczy.
Przygotowanie spodu: składniki zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy folią i schładzamy 30 min. w lodówce. Formę na tarte (24-26cm) smarujemy masłem i schładzamy w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy większej niż średnica formy. Wykładamy ciastem formę do tarty.
Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem (groch wykorzystujemy do kolejnego pieczenia). Pieczemy 8-10 min. w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ściągamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 min. Przed nałożeniem masy ciasto studzimy.
Przygotowanie nadzienia: składniki miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy ok. 30-35 min. aż masa się zetnie. Upieczoną tartę posypujemy startą skórką z pomarańczy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem i miętą.
Leszek Wodnicki: uczestnik finałowej czternastki programu MasterChef (TVN). ,,Oddał fartucha” dopiero w 11. odcinku. Gotowanie jest jego wielką pasją. Do tej pory przygotowywał potrawy tylko dla rodziny i znajomych, teraz prowadzi kulinarnego bloga, kręci filmy z gotowania i pisze swoją pierwszą książkę kucharską. Spełnia przy tym swoje największe marzenie i wkrótce otwiera w Szczecinie ,,Kulinarne Atelier”. Będzie to nowoczesna szkoła gotowania połączona z degustacyjnym bistro.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?