Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

MM Trendy. #Kulinaria: Burger doskonały [przepis]

MM Trendy
Sebastian Wołosz
Poznaj przepisy na burgera doskonałego.

Jedzenie prawdziwych amerykańskich burgerów stało się czymś więcej niż tylko posiłkiem, stało się kulturą. W ich jedzeniu chodzi przede wszystkim o zabawę.

Obowiązkowo trzeba się ubrudzić, poczuć w sobie dziecko. Podstawą jest bułka, musi być lekko słodka i lekko maślana, gdyż jej smak łączy wszystkie elementy wysokiej konstrukcji. To oczy jedzą pierwsze, dlatego istotny jest kolor. Musi być lekko złocista.

Miłym akcentem jest też sezam. Najważniejsze jest jednak mięso. Wołowina do naszej bułki musi być siekana, ewentualnie bardzo grubo mielona i smażona na ogniu.

Do tego odrobina majonezu i musztardy dijon, plaster pomidora, kilka liści sałaty lodowej i oto voilà mamy burgera. A teraz spróbujcie przygotować go sami.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Bułka: 500 gr mąki, 20 gr świeżych drożdży lub 7 gr drożdży instant, 200 ml mleka, 125 ml wody, 10 dkg masła, 2 łyżki cukru, 1½ łyżeczki soli, 1 jajko, sezam do posypania.

Pozostałe składniki: polędwica wołowa 200 g (na porcję), ser cheddar, czerwona cebula, pomidor, liście świeżej roszponki, majonez, musztarda, sos bbq, ananas lub inny owoc do smaku

PRZYGOTOWANIE

Bułka: Wymieszać w dużej misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Mleko z wodą podgrzewać na wolnym ogniu, dodać masło. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, całość wlać do wcześniej przygotowanymi składnikami. Następnie dodać jajko i wyrabiać przez 8 minut mikserem aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 6 równych części. Uformować kulki lekko je spłaszczając.

Bułeczki przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przy pomocy pędzelka wysmarować je letnim mlekiem, a następnie posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10-12 minut.

Pozostałe składniki. Mięso posiekać lub grubo zmielić w maszynce. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki. Każdą stronę smażyć na smażyć na patelni grillowej na oliwie z oliwek przez około 2,5 minuty (średnio wysmażone). Pieprz i sól dodać na 30 sekund przed końcem smażenia.

Po zdjęciu z patelni, mięso odłożyć na 5 min, by odpoczęło. W tym czasie można przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Obrać przygotować ananasa, umyć i osuszyć sałatę.

Posmarować bułkę majonezem, ułożyć na bułce sałatę, usmażone mięso, plaster sera, pomidora, cebuli i plaster ananasa. Między poszczególne składniki należy dodać odrobinę musztardy i sosu bbq. Na szczycie umieścić liście roszponki. Całość przykryć wierzchem bułki i podawać.

Krzysztof Zaleski - kulinarny pasjonat, na co dzień szef kuchni restauracji Wół i Krowa. Jego specjalnością są dania z wołowiny. Danie popisowe to stek T-Bone. Kulinarny talent Krzysztofa docenił magazyn LOGO, umieszczając jego restaurację na liście 10 najlepszych burgerowi w Polsce.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto