Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś Dzień Czekolady! Kostkę, rządek, tabliczkę - ile jesteście w stanie zjeść? [wideo]

Redakcja MM
Redakcja MM
Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”
Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” sxc.hu
12 kwietnia przypada ulubione święto łasuchów – Światowy Dzień Czekolady. Zapytaliśmy więc szczecinian o to, ile są w stanie zjeść czekolady i jaką lubią najbardziej. A Wy?
W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restauracji i kawiarni, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne.

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco!

Napój kakaowy na bazie ziarna kakaowca znany jest od starożytności, stał się popularny w XVII w., a sto lat później powstała pierwsza tabliczka czekolady. Dziś trudno wyobrazić sobie świat bez tego smakołyku. O tym jak czekolada wpływa na nasz organizm opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

- Jakie słodycze wybierają Polacy?
- Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”: Większość badań wykazuje, że spośród słodyczy Polacy najczęściej wybierają czekoladę. Rocznie zjadamy 2,5 kg tego smakołyku. Panowie preferują czekoladę gorzką ze względu na wytrawny smak. Natomiast panie i dzieci częściej sięgają po mleczną.

- Jaka czekolada jest najzdrowsza?
- Najlepsza dla naszego organizmu jest czekolada gorzka zawierająca co najmniej 70% kakao. Bogata w żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminy A, D,E i z te grupy B w składzie ma też mniej cukrów, które powinniśmy ograniczać w codziennej diecie.

- Czym jest surowa czekolada?- Czekolada produkowana metodą raw polega na zastosowaniu nieprażonego ziarna kakaowego, a proces konszowania przeprowadzany jest w temperaturze 42 stopni Celsjusza. Do produkcji tego typu czekolad wykorzystuje się wyłącznie ekologiczne ziarno kakao, a poza nim nektar palmowy, który ma właściwości słodzące, ale znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier czy masło kakaowe. Surowce, wykorzystywane w produkcji surowej czekolady, pochodzą z objętych kontrolą jakości źródeł – sprowadzane są bezpośrednio od certyfikowanych producentów z Ameryki Południowej i Azji. Dodatkami wykorzystywanymi do czekolad raw są przede wszystkim jagody goi, owoce acai, morwa biała czy mielone ziarno kawy, które dodatkowo zwiększają wartość żywieniową całej tabliczki.

- Czy są sytuacje kiedy czekolada jest szczególnie polecana?

- Często słodycze są postrzegane jako produkty niezdrowe i takie, które należy wyeliminować z diety. Tymczasem należy pamiętać, że słodkie przekąski dają nam szybki zastrzyk energii. W sytuacji kiedy czeka nas wzmożony wysiłek intelektualny lub fizyczny słodycze mogą być naszym sprzymierzeńcem. Podczas nauki lub wędrówki w górach zawsze warto mieć przy sobie kilka kawałków czekolady.

- W jaki sposób czekolada wpływa na organizm?- Czekolada zawiera dużo ważnych składników odżywczych, które są nam niezbędne, a jednocześnie dobrze zbilansowane w takim produkcie. Dla porównania – niektóre ciastka i cukierki mogą zawierać dużo konserwantów czy substancji „poprawiających” ich prezentację i sprawiających, że jemy je oczami. Niestety takie produkty niekoniecznie są zdrowe dla naszego organizmu. Czekolada dzięki flawonoidom doskonale wpływa na organizm: zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, opóźnia procesy starzenia, ogranicza utlenianie złego cholesterolu. Jednym słowem jest najlepszą przekąską.

- Jak czekolada wpływa na nasze samopoczucie?
- Ziarno kakaowca, które wchodzi w skład czekolady jest niezwykle bogate w magnez warunkujący prawidłowe działanie układu nerwowego. Jednocześnie pierwiastek ten sprzyja przy wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i pomaga zwalczyć stres. Dzięki temu czujemy się szczęśliwi i odprężeni.

- W jakich ilościach powinno się spożywać czekoladę?- Umiar w spożywaniu każdego produktu to klucz do sukcesu. Tak samo jest z czekoladą. Zjedzenie czterech kawałków powinno być wystarczające i nie trzeba sięgać po więcej. To optimum zarówno pod względem żywieniowym, jak i takim, które daje uczucie.

Program „Żyj smacznie i zdrowo”

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w trzech edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział ponad 44% szkół gimnazjalnych z całej Polski.

Smaczny Szczecin - serwis specjalny


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto