Pani Ania przesłała do redakcji swój przepis na pyszne kopytka na słodko. Smacznego!
Składniki:
3-4 średnie ziemniaki
1 jajo
mąka
1 kostka sera białego śmietankowego
cukier
bułka tarta
masło
śmietana
Przygotowanie:
Bywa, że ugotujemy za dużo ziemniaków na obiad. Nie trzeba ich wyrzucać! Wystarczy potłuc i wykorzystać do innego dania. Potłuczone ziemniaki trzymamy w małym garnuszku, wrzucamy do nich jajo, 3/4 kostki sera i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Kiedy już nie lepi się tak bardzo do dłoni przekładamy je na stolnicę (lub umyty blat stołu). Formujemy średniej grubości rulony, które następnie kroimy ukośnie w odległości ok. 1 cm grubym nożem. Przygotowujemy garnek z wodą, gotujemy ją. Kiedy woda wrze po kolei wrzucamy do niej kopytka. Można je liczyć :) To podobno sprawia, że są lepsze :) Powinno wyjść ok. 40 kopytek. Gotujemy je przez chwilę, mieszamy by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię i są wystarczająco miękkie ( nie rozgotowane!) wyjmujemy je na talerze. Gotowanie kopytek trwa zazwyczaj nie więcej niż kilka minut. Kiedy kopytka stygną my możemy przygotować dodatek. W garnuszku rozpuszczamy kawałek masła i wsypujemy do niego bułkę tartą. Kopytka polewamy śmietaną, rozkruszamy resztę sera i dodajemy bułkę tartą z masłem. Na koniec sypiemy cukrem. Smacznego!
Jeśli Ty także chciałbyś się podzielić swoim ulubionym przepisem prześlij go razem ze zdjęciem (zdjęciami) na adres [email protected]. Najsmaczniejsze propozycje opublikujemy w naszym serwisie Smaczny Szczecin.
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?