Małgorzata Miszczuk
[email protected]
– Dbamy, aby menu w szkole było bardzo urozmaicone, nie chcemy powtarzać potraw. Ulubionym daniem dzieci jest pizza, którą dzisiaj przyrządziliśmy. Upiekliśmy około 180 blach, czyli 700 porcji. Przygotowanie zajęło nam 5 godzin – mówi Andrzej Jankowski, szef kuchni.
Stołówka cieszy się dużą popularnością wśród uczniów podstawówki oraz pobliskiego gimnazjum. Jak informuje dyrektorka placówki, szef kuchni gotuje z pasją, chce pokazać dzieciom różne potrawy, które zwykle jada się w restauracjach.
– Oczywiście mamy też tradycyjną polską kuchnię, a jedzenie jest przede wszystkim zdrowe i pełnowartościowe. Sukces stołówki tkwi w naszych pracownikach, dla których gotowanie jest pasją – informuje Iwona Sobczyńska, dyrektorka szkoły. – Kiedy serwowaliśmy pizzę, pracownicy z własnej woli przyszli do pracy o godzinę wcześniej.
Po każdym obiedzie dzieci otrzymują deser, przeważnie jogurt lub owoce. Szkoła regularnie wzbogaca swoje menu, aby nie było ono monotonne.
Od niedawna pojawiły się także ciasta, które pieczone są przez szkolnych kucharzy
– Ostatnio po obiedzie poczęstowaliśmy wychowanków ciastem marchewkowym, którego większość wcześniej nie miała okazji próbować w domu – dodaje Iwona Sobczyńska. Na szkolnych talerzach pizza pojawia się tylko raz w miesiącu.
– Pomimo, iż pizza kojarzy się z niezdrowym jedzeniem, dbamy, aby ta przyrządzona dla dzieci była pełnowartościowym posiłkiem. W składnikach uwzględniliśmy m.in. ser, pierś z kurczaka, paprykę i kukurydzę. Wszystkie składniki są świeże. Pizza raz na jakiś czas nie zaszkodzi – śmieje się Andrzej Jankowski, szef kuchni. – Na pewno da dzieciom dużo przyjemności.
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?