Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak karmią w szczecińskich szpitalach? Sprawdzi to sanepid

Anna Folkman
- Kolacja, którą dostałam w szpitalu w Stargardzie po porodzie. Na opiekę nie było co narzekać, bo była wspaniała, ale jedzenie... jak widać. Tak karmili matki karmiące w styczniu 2015 roku - podała pani Beata
- Kolacja, którą dostałam w szpitalu w Stargardzie po porodzie. Na opiekę nie było co narzekać, bo była wspaniała, ale jedzenie... jak widać. Tak karmili matki karmiące w styczniu 2015 roku - podała pani Beata
Rzecznik Praw Pacjenta chce kontroli żywności i jakości posiłków w szpitalach. Do 30 czerwca sanepid miałby dostarczyć cały raport

Rzecznik Praw Pacjenta odbiera sygnały o niedostatecznej jakości żywienia w podmiotach leczniczych. W związku z tym, jak podaje biuro rzecznika, Krystyna Kozłowska proponuje, aby Główny Inspektor Sanitarny zlecił państwowym powiatowym inspektorom sanitarnym, przeprowadzenie doraźnych kontroli we wszystkich podmiotach leczniczych wykonujących stacjonarną i całodobową opiekę.

Kozłowska poprosiła o przekazanie zbiorczego raportu obejmującego wyniki przeprowadzonych kontroli do 30 czerwca 2016 roku. GiS jeszcze nie odpowiedział.

- Pod nadzorem powiatowego sanepidu w Szczecinie znajduje się 9 bloków żywienia (kuchnie centralne, kuchenki oddziałowe, kuchnie niemowlęce) w szpitalach. Urzędowe kontrole w zakresie bezpieczeństwa żywności w tych zakładach prowadzone są przynajmniej raz w roku. W toku urzędowej kontroli dokonywana jest ocena jakości żywienia na podstawie jadłospisów dekadowych - podaje Agnieszka Potocka z sanepidu.- W 2014 roku w szpitalach przeprowadzono łącznie 25 kontroli, w tym 2 interwencyjne dotyczące zaniedbań w zakresie żywienia pacjentów. Nie stwierdzono niezgodności z przepisami prawa. W 2015 roku były to 22 kontrole, w tym 3 interwencyjne.

W ubiegłym roku na łamach Głosu wiele pisaliśmy o żywieniu w szpitalach w regionie. Pacjenci przysyłali nam zdjęcia, które publikowaliśmy. A jak to wygląda od kuchni?

- Posiłki w naszym szpitalu przygotowywane są przez firmę zewnętrzną w kuchni szpitalnej na terenie Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego - mówi Natalia Andruczyk, rzeczniczka placówki. - Jadłospis jest układany przez dietetyków z firmy zewnętrznej pod nadzorem i po akceptacji naszych dietetyków szpitalnych. Łącznie jest to ponad 50 różnych jadłospisów każdego dnia.

Jakie macie kulinarne doświadczenia ze szpitali? "Pochwalcie" się swoimi daniami. Czekamy na Wasze zdjęcia na [email protected]!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto