Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Egzotyczny smak wiosny

Agata Maksymiuk
Przywitaj pierwsze ciepłe dni w egotycznej odsłonie, czyli lekko, świeżo i z nutą tajemnicy ukrytą wśród smaków dalekiego wschodu. Tej wiosny kulinarne serce miasta bije w rytmie specjałów Exotic Restaurants Szczecin.

Kuchnia azjatycka to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Mieszkańcy krajów Dalekiego Wschodu preferują produkty naturalnego pochodzenia w momencie ich najwyższej jakości. Musi być nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Choć niektóre pozycje z egzotycznego menu mogą wydać się odrobinę tajemnicze, gwarantujemy, że mistrzowie kuchni Exotic Restaurants Szczecin długo nie będą musieli Cię do nich przekonywać. Warto też porzucić stereotypy i spojrzeć z szerszej perspektywy na kwestię smaków. W końcu Japonia to nie tylko sushi, a Indie to coś więcej niż curry.

Z wizytą w Japonii

Zamiast przystawki lub w ramach lunchu warto skusić się na sałatkę. Obiecujemy, że Tokyo Sushin’n’Grill pozytywnie zaskoczy Cię w tej kwestii. Na pierwszy raz warto skosztować Sashimi salad. To kombinacja stworzona z białej kapusty, sałaty lodowej z dodatkiem papryki, ogórka, awokado, marchwi, pomidorów koktajlowych i kukurydzy. Brzmi zwyczajnie? Zaczekaj do końca, za chwilę zrobi się ciekawiej, ponieważ główną rolę w Sashimi salad odgrywają plastry świeżych ryb i owoców morza wybranych przez Sushi mastera: łosoś, tuńczyk, dorada, krewetka, seriola lub małże. Dopełnieniem kompozycji jest japoński dressing na bazie sosu sojowego i octu, całość posypana sezamem. Kusząca jest też klasyczna Salmon Salad oparta na tej samej bazie warzyw, co Sashimi salad, z tym że zdobią ją pyszne plastry łososia.

Harmonia Tajlandii

Tajskie potrawy słyną z estetyki podania. Niebanalne ozdoby i ciekawe kombinacje smaków budzą zazdrość wśród europejskich szefów kuchni. Nie trzeba wybierać spośród skomplikowanych potraw, by się o tym przekonać, wystarczy zacząć od Yam Ma Muang Kung Krob, czyli sałatki z mango i smażonych tygrysich krewetek. Najpyszniejszą podają mistrzowie Buddha Thai & Fusion Restaurant. Propozycja opiera się na sałacie lodowej, plastrach pysznego świeżego zielonego mango i smażonych tygrysich krewetkach. Dopełnieniem są pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, papryczki chilli, mięta odrobina kolendry, soku z limonki i autorski dressing. Koloru dodaje szczypiorek.

A jeśli wolisz mięso i trochę pikanterii, postaw na Yam Neau Yang, czyli ostrą sałatkę z plastrami grillowanej polędwicy wołowej. Podstawą jest tu smażony drobny ryż. Dominującym elementem są plastry grillowanej polędwicy wołowej. Całość uzupełnia sałata lodowa, cebula czerwona, mięta, kolendra, smażone papryczki chilli. Wszystko jest skropione sokiem z limonki i sosem rybnym oraz posypane szczypiorkiem.

Lunch w Indiach

A jeśli wolisz przywitać wiosnę w towarzystwie specjałów z Indii, to warto zacząć od pysznych podpłomyków i lekkiej Indian Organic Salat w Bombay Restaurant. Kombinacja szpinaku, pomidora, kilku rodzajów sałat, w połączeniu z cieciorką i kiełkami doskonale uzupełniają smak rodzynek i tofu. Później polecamy Mulligatawny, czyli zupę z soczewicy z cytrynowym posmakiem i z dodatkiem ryżu. Więcej o zupach opowiemy następny razem. Kto raz spróbuje na pewno sięgnie po więcej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto