– W Zachodniopomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Szczecinie wydzielane jest tylko 1,5 litra wody mineralnej na trzy dni na pracownika w upalne dni – poinformował redakcję anonimowy Czytelnik.
Autor uznał, że racjonowanie wody w upalne dni nie jest wskazane. Postanowiliśmy wyjaśnić sytuację w ZUW.
– Woda w butelkach wydawana jest według instrukcji bezpieczeństwa i higieny pracy w ZUW, a instrukcja powstała na podstawie rozporządzenia rady ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów – mówi Piotr Pieleszek z ZUW. – Instrukcja była konsultowana ze związkami zawodowymi. W instrukcji przyjęto, że w okresie letnim na stanowiskach, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza przydziela się wodę mineralną w ilości pół litra dziennie na jednego pracownika. Wydawanie wody poprzedzone jest pomiarami temperatury w najbardziej nasłonecznionych pomieszczeniach. Woda wydawana jest w butelkach 1,5-litrowych.
Uzyskaliśmy również opinię Okręgowego Inspektoratu Pracy. Wynika z niej, że pracodawca nie może ograniczać dostępu do wody.
– Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikowi dostęp do wody w ilości zapewniającej potrzeby pracowników. Jeśli pracownik wykonuje swoje obowiązki na otwartej przestrzeni, firma powinna zagwarantować wodę, gdy temperatura otoczenia przekracza 25 st. C, a w pomieszczeniach 28 st. C – mówi Grażyna Karolska, zastępca Okręgowego Inspektora Pracy.
Lekarze ostrzegają: w upały powinniśmy pić jak najwięcej wody, którą organizm łatwo traci.
– Osoby dorosłe powinny pić powyżej dwóch litrów wody dziennie – mówi Grzegorz Kozanecki z Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy – Zachodniopomorskiego Centrum Leczenia i Profilaktyki.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?