Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz jak szybko może spłonąć świąteczna choinka [film]

Robert Duchowski
Robert Duchowski
Wystarczy wypalenie się świecy, spięcie od lampek choinkowych ...
Wystarczy wypalenie się świecy, spięcie od lampek choinkowych ... Kadr z filmu
Wystarczy wypalenie się świecy, spięcie od lampek choinkowych lub ustawienie świecących lampek przy łatwopalnych ozdobach, by pojawił się ogień.

Jeśli w porę nie zareagujemy, może dojść do  groźnego pożaru.

Pięknie przyozdobione stroiki i kolorowo ubrana choinka to element każdego świątecznego domu. Jednak ta bożonarodzeniowa ozdoba może stać się niespodziewanie źródłem niebezpieczeństwa.

Każdy z nas, kto grzał się kiedyś przy ognisku, ma wyobrażenie o tym jak szybko i łatwo palą się iglaste gałęzie, szczególnie suche (przykład ze stroikami na poniższych klipach wideo). A wystarczy chwila, aby płomień z pięknych świerkowych gałązek przeniósł się na otaczające choinkę meble, książki czy obicia foteli - to idealna pożywka dla ognia.

Jak zabezpieczyć się przed zaprzepaszczeniem świątecznej atmosfery, stratami finansowymi, a co ważniejsze, groźbą utraty zdrowia?

Najważniejsza jest rozwaga. Lampek na choince nie zostawiajmy palących się non stop, szczególnie jeśli nie ma nas w domu, nawet jeśli wyglądają urokliwie. To samo tyczy się świeczek w stroikach - niech się palą tylko podczas świątecznych posiłków i tylko w pomieszczeniu, w którym przebywamy. Ubierając zaś choinkę zwróćmy uwagę, by żaróweczki nie opierały się o ozdoby papierowe, z waty i innych materiałów, które mogą zająć się od zbyt wysokiej temperatury.

- Warto też wiedzieć, że świeże gałązki stroików i podlewana regularnie choinka, są znacznie trudniejsze do strawienia przez ogień. Zawsze warto mieć też w mieszkaniu podręczny środek gaśniczy, jak spray czy niewielka gaśnica, by w razie wybuchu ognia szybko zareagować i nie czekać na zalanie dobytku przez strażaków - radzi Wojciech Pliszka z firmy PLISZKA inżyniering przeciwpożarowy, ekspert z zakresu ochrony przeciwpożarowej.

W świątecznym pośpiechu i zabieganiu pamiętać też trzeba o bezpieczeństwie w kuchni. Nietrudno spalić rybę czy garnek z grochem i kapustą, jeśli ma się do przygotowywania 12 wigilijnych potraw, do tego posprzątanie domu i pakowanie prezentów.

Jeśli zapali się nam tłuszcz na patelni pamiętajmy, że woda tylko roznieci ogień. Płonącą patelnię można przykryć zmoczoną i wyżętą ścierką do naczyń. Skutecznie pomoże również spray gaśniczy – podręczny i łatwy w użyciu jak każdy spray.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto