Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna zupa grzybowa. Świetny przepis na zupę z suszonych grzybów nie tylko na wigilię

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa grzybowa to gorące danie, które na myśl przywodzi od razu wigilię. Jednak taka zupa świetnie smakuje również jesienią, gdy możemy skorzystać z grzybów.
Zupa grzybowa to gorące danie, które na myśl przywodzi od razu wigilię. Jednak taka zupa świetnie smakuje również jesienią, gdy możemy skorzystać z grzybów. Tetiana_Chudovska/Getty Images
Zupa grzybowa to danie, które wyjątkowo smakuje jesienią i zimą. W okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowuje się ją z suszonych grzybów. Ten przepis można wykorzystać również w innym czasie, np. na niedzielny obiad. Sprawdź przepis na zupę grzybową wigilijną, która sprawdzi się doskonale nie tylko na święta.

W skrócie

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami to tradycyjny przepis na Boże Narodzenie. W wielu domach zupa grzybowa podawana jest zamiast barszczu czerwonego. Grzybowa wigilijna jest zupą postną, czyli zrobioną na wywarze z warzyw. Ważne, aby wśród suszonych grzybów użytych do jej przygotowania znalazły się aromatyczne borowiki. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjną zupę grzybową nie tylko na wigilię, ale też na zwykły obiad.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis

Czas przygotowania: 3,5 godziny (w tym 2 godziny moczenia suszonych grzybów),
Liczba porcji: na 6 osób.

Składniki:

  • 60 g suszony grzybów (podgrzybki, borowiki szlachetne),
  • 500 ml wody,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zupę grzybową z suszonymi grzybami?

  1. Grzyby suszone należy przepłukać i zalać 500 ml ciepłej wody. Po 2 godzinach trzeba je ugotować w ten samej wodzie z liściem laurowym.
  2. Następnie grzyby należy wyjąć, wywar przecedzić i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Ugotowane grzyby należy cienko pokroić.
  3. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Grzyby należy dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Do warzyw dolać bulion warzywny i zredukowany wywar grzybowy, a następnie całość gotować około 20 minut.
  5. Do zupy grzybowej na koniec należy dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupa grzybowa jest gotowa do podania.

Z czym podawać zupę z suszonych grzybów?

Czysta zupa grzybowa może być podawana z kluskami kładzionymi, ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, uszkami, kluskami z grzybów, lanymi kluskami, łazankami, makaronem rosołowym lub domowymi grzankami. W niektórych rodzinach chętnie sięga się po zupę grzybową z ziemniakami. Zupa z suszonych grzybów świetnie smakuje podana także z krokietami, pasztecikami z kapustą i grzybami lub naleśnikami pokrojonymi w cienkie paski.

Jakie przyprawy dodać do zupy grzybowej?

Najlepsza zupa grzybowa doprawiana jest w najprostszy sposób. Wśród ziół, które nadają jej wyrazistego smaku, są liście laurowe, ziele angielskie, pietruszka, koperek, tymianek, oregano i rozmaryn. Zupę grzybową można doprawić też domową vegetą, która podkreśli smak warzywnych składników.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna zupa grzybowa. Świetny przepis na zupę z suszonych grzybów nie tylko na wigilię - Strona Kuchni

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto