Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna receptura i domowe obiady

Redakcja
Bar Kociołek zapewnia nam świeże i smaczne jedzenie, wykonane według sprawdzonych przepisów.

- Na rynku funkcjonujemy od października 2013 roku. Nie jest to długo, ale te kilka miesięcy wystarczyło by nasi klienci przekonali się o tym jakie smaczne obiady serwujemy i przyszli do nas z nowymi osobami, którym polecają naszą kuchnie - mówi Barbara Rowińska, współwłaścicielka lokalu.

Bar Kociołek mieści się przy ulicy Ostrobramskiej 15. Prowadzona jest przez dwie przyjaciółki :Jolantę Banasiak i Barbarę Rowińską, które przez kilkanaście lat pracowały w branży spożywczej. - Razem z koleżanką postanowiłyśmy otworzyć własny biznes, wiemy jak wiele osób szuka miejsc, gdzie można zjeść prawdziwe domowe obiady ze świeżych produktów, dlatego też postanowiłyśmy otworzyć taki lokal - dodaje współwłaścicielka. - A nazwa Kociołek wywodzi się z potrawy „Kociołek” przyrządzanej z rodzimych warzyw i mięsa w kociołku, na ognisku. W porze obiadowej mamy tutaj prawdziwy kocioł - śmieje się Barbara Rowińska.

Przychodząc do baru Kociołek możemy mieć pewność, że wszystkie dania, przygotowane są na miejscu ze świeżych produktów. - Dla nas najważniejsza jest jakość, wszystkie produkty są sprawdzone i zdrowe, nie stosujemy żadnych półproduktów – zapewnia ekipa lokalu.

Kociołek oferuje domowe obiady na miejscu oraz na wynos. Właścicielki obsługują również imprezy okolicznościowe organizowane przez duże firmy, np. wigilie czy świąteczne śniadania wielkanocne.

W barze pracuje kucharka z wieloletnim stażem i ogromną pasją. Układając menu panie bazują na sprawdzonych przepisach swoich babć i matek . - Codziennie mamy dwa dania dnia, jedno jest nieco tańsze, a drugie droższe. Chcemy by nasi klienci mieli wybór. Dwudaniowy domowy obiad za nieduże pieniądze to najczęściej wybierana oferta – zachęca pani Jolanta.

Z bogatej karty dań możemy wybrać tradycyjnego kotleta schabowego, filet drobiowy w panierce, nadziewaną pieczarkami i serem pierś z kurczaka, drobiową wątróbkę czy naleśniki z serem lub bigos. Najczęściej wybieranym daniem są pierogi, które występują w trzech wariantach: ruskie, z mięsem i szpinakiem. Jak mówią właścicielki - Nasze pierogi są bardzo chwalone, same robimy je na miejscu, farsz i ciasto wykonują nasze kucharki. Do tego okraszamy je cebulką i to bardzo smakuje naszym klientom.

Każdego ranka do lokalu dostarczane jest świeże mięso i warzywa z których przygotowywane są obiady. - Nie ma u nas czegoś takiego, że z samego rana usmażymy kotlety i odgrzewamy je jeśli klient będzie chciał. Nie, jeśli klient zamówi, to wtedy dopiero kotlet jest rozbijany i smażony – zapewniają właścicielki. Podobnie jest z surówkami. Świeże warzywa są przerabiane na miejscu przez kucharki.

Każdy kto przyjdzie do Kociołka, nie wyjdzie z niego głodny i nienajedzony, wręcz odwrotnie. - Nawet jeśli danego dnia skończą nam się produkty, z których przygotowujemy danie główne to i tak każdy będzie mógł coś zjeść z menu głównego , nikt nie wyjdzie od nas głodny – zapewniają dziewczyny.

Domowe obiady cieszą się bardzo dużą popularnością. Właścicielki oferują swoim klientom wykupienie obiadów abonamentowych. - Bardzo dużo osób nie ma czasu na gotowanie, jesteśmy zabiegani, bardzo dużo pracujemy i szukamy miejsc, gdzie można zjeść dobry i zdrowy obiad, który nie będzie fast foodem. Między innymi, dlatego postanowiłyśmy wprowadzić taką ofertę – wyjaśnia Jola Banasiak.

W każdy piątek dostarczana jest świeża ryba - dorsz, który jest serwowany tego dnia. Zdrową rybę dostarczają do Kociołka rybacy prosto z Ustki.

W niedalekiej przyszłości panie planują poszerzyć swoją działalność. - Nie ukrywamy, że myślimy o kolejnym ale większym lokalu. Ten, w którym obecnie się mieści nasz bar okazuje się za mały - dodaje pani Barbara. W większym lokalu właścicielki będą miały więcej możliwości. Nie wykluczone jest to, że będą one organizowały różne przyjęcia rodzinne, takie jak komunie, chrzciny czy nawet wesela. Dodatkowo panie planują wprowadzić pełny catering, czyli dostawa posiłków, jak i obsługa przyjęć.

Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 11.00 do 18.00. Klienci, którzy chcieliby zarezerwować sobie lokal na inny dzień tygodnia, mogą to zrobić telefonicznie lub wysyłając maila.

Restauracja Kociołek
pon. - pt. 11 - 18.
Szczecin, ul. Ostrobramska 15.
tel. 730 000 787
www.kociolek.szczecin.pl

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto