Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szczecin: Jarmark Św. Jakuba już 21 lipca

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Tomasz Młynek
Województwo Zachodniopomorskie kształtując tożsamość regionalną, wspiera nasze lokalne kulinaria. W tym roku zachodniopomorskie przysmaki po raz kolejny będą dostępne na Jarmarku Jakubowym w Szczecinie. 21 lipca zostanie wybrany najlepszy produkt i najlepsza potrawa regionalna w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Podczas Jarmarku Św. Jakuba, który odbędzie się w Szczecinie w dniach 20-22 lipca 2012 r., zostanie zorganizowana prezentacja produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych województwa zachodniopomorskiego. Będą to między innymi wyroby z róży, sery, pieczywo, wędliny produkowane metodami naturalnymi, pierniki szczecińskie oraz licznie reprezentowane miody.

Jedną z imprez towarzyszących Jarmarkowi będzie „Święto Miodu” organizowane przez Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie. W ramach „Święta” przeprowadzone zostaną między innymi wystawy żywych pszczół, pokaz miodobrania, pokaz podstawowych prac pszczelarskich, degustacje miodów i produktów pszczelich. Więcej szczegółów na stronie Jarmarku: jarmark.jakubowy.pl

W sobotę, 21 lipca, producenci lokalnych potraw wezmą udział w XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To konkurs o kilkuletniej tradycji i ogólnopolskim zasięgu. Konkurs na najlepszy produkt regionalny rozpocznie się w Książnicy Pomorskiej o godz. 10.00 (podczas pracy jury zamknięty dla publiczności). Równolegle na scenie na Pl. Orła Białego przeprowadzony będzie konkurs na najlepszą potrawę regionalną. Rywalizować będzie 6 ekip reprezentujących renomowane restauracje z całego województwa.

Celem konkursu jest identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych i przez lokalnych rzemieślników, które stanowią dziedzictwo kulinarne naszego regionu.

Imprezą towarzyszącą konkursowi będzie konferencja „Żywność ekologiczna oraz regionalna gwarancją zdrowia publicznego”, organizowana wspólnie z Zachodniopomorską Izbą Lekarsko – Weterynaryjną w Szczecinie. Konferencja odbędzie się w piątek 20 lipca 2012 r. na Zamku Książąt Pomorskich.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto