MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sycące kotlety z bobu na wyciągnięcie ręki. Z kilku sezonowych składników zrobisz tani obiad. Możesz się nimi zajadać w chrupiącej bułce

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pożywne kotlety z bobu to wyśmienite danie na letni obiad.
Pożywne kotlety z bobu to wyśmienite danie na letni obiad. Getty Images/Paul Brighton/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne kotlety z bobu to nie tylko zdrowa, ale i wyjątkowo apetyczna propozycja na letni obiad. Prostota wykonania przekona nawet kulinarnych nowicjuszy. To danie smakuje podobnie jak falafel, ale wykonane jest z bobu, a nie ciecierzycy. Z pewnością może stać się smakowitym przebojem w porze obiadowej.

W skrócie:

Domowe kotlety z bobu będą znakomitym źródłem białka wśród wegetarian. Możesz podawać je z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką, albo sięgnąć po metodę znaną z serwowania falafela. Takie kotleciki z bobu możesz zawinąć ze świeżymi warzywami w tortillę, wypełnić nimi chlebek pita lub potraktować jako domowe burgery. Jeśli chcesz zrobić je w wersji wegańskiej, zamiast jajka możesz użyć namoczonego siemienia lnianego, które zwiąże masę przygotowaną do smażenia.

Kotlety z bobu – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżego lub mrożonego bobu,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,

  • 1 jajko (lub 2 łyżeczki siemię lniane rozpuszczone w 50 ml wrzątku dla wersji wegańskiej),

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 30 ml oleju do smażenia.

Jak zrobić kotlety z bobu?

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj do miękkości przez 7 minut. Następnie odcedź, wystudź i obierz ze skórki.

  2. Cebulę posiekaj w większą kostkę. Czosnek obierz z łupin i posiekaj w plastry.

  3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, wsyp cebulę, czosnek i dopraw kminem rzymskim.

  4. Gdy się zarumienią odstaw do wystudzenia.

  5. Bób, czosnek i cebulę wrzuć do blendera, zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

  6. Do gładkiej masy dodaj jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

  7. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką, dość gęstą masę. Jeśli konsystencja tego wymaga, dosyp łyżkę bułki tartej i mąki.

  8. Z masy uformuj kotlety z bobu o jednakowej wielkości (ok. 7 cm średnicy).

  9. Następnie delikatnie spłaszcz np.: zakrętką od słoika.

  10. Olej rozgrzej na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika.

  11. Smaż kotlety z obu stron przez około 3 minuty, aż będą chrupiące i rumiane.

  12. Kotlety z bobu podawaj z sałatką z młodej kapusty i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

 

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sycące kotlety z bobu na wyciągnięcie ręki. Z kilku sezonowych składników zrobisz tani obiad. Możesz się nimi zajadać w chrupiącej bułce - Strona Kuchni

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto