Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Staramy się jeść smacznie i zdrowo, ale..."

Redakcja MM
Redakcja MM
Gimnazjaliści chcieliby jeść smacznie i zdrowo. Ale na chęciach bardzo często się kończy. Chyba, że posiłek przygotuje mama. Jak wynika z badań TNS OBOP, ich świadomość żywieniowa jest wysoka. Tylko, że z niej nie korzystają.

Tymczasem problem otyłości młodych ludzi w Polsce pogłębia się. Kolejnym niepokojącym zjawiskiem jest marnotrawienie jedzenia oraz przedkładanie potraw wysoko przetworzonych nad pożywienie bogate w witaminy i przygotowane samodzielnie.

Pomóc im ma program edukacyjny „Jedz smacznie i zdrowo” (www.jedzsmacznieizdrowo.pl), który jest skierowany do gimnazjalistów i nauczycieli w całej Polsce.

Uczniom brakuje odpowiednich nawyków żywieniowych wypracowywanych od najmłodszych lat. I choć chętnie zjedzą domowy posiłek, to jednak żeby sami mieli coś ugotować, to już jest problem.

W efekcie poza domem wielokrotnie sięgają po pozbawione wartości odżywczych wysokokaloryczne przekąski. Zwłaszcza w szkole. Nie może to jednak dziwić, skoro w sklepikach natrafiają głównie na słodkie napoje, słodycze, chipsy czy drożdżówki.

Mimo wszystko, kluczowym źródłem informacji o właściwym odżywaniu jest dla gimnazjalisty szkoła. Jednak – jak wynika z badań TNS OBOP - zbyt mało uwagi poświęca się w niej zagadnieniu żywienia, a lekcje są po prostu nudne.

- Odsetek dzieci i młodzieży mających problem z nadwagą rośnie, a jedynym skutecznym rozwiązaniem jest kształtowanie już od najmłodszych lat właściwych nawyków i zachowań żywieniowych – podkreśla Agnieszka Piskała, Specjalista ds. żywienia. - Intensywne edukowanie na temat wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie, promowanie zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety to warunek konieczny, abyśmy nie powtórzyli błędów naszych zachodnich sąsiadów.

Z badań wynika, że młodzież potrzebuje wsparcia w ich codziennym żywieniu. Może i mają wiedzę na temat zdrowego odżywiania, ale nie potrafią z niej korzystać. Wiedzą, że zdrowe są warzywa i owoce oraz. Ale za mało. Zwłaszcza kiedy zamierzają się odchudzać. Zamiast zbilansowanej diety stosują drakońskie diety.

- Budowanie świadomości żywieniowej powinniśmy zacząć od podstaw, od osób najmłodszych, na zasadzie dobrowolnej promocji zdrowych nawyków w domu i w szkole – mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. żywienia. - Młodych ludzi trzeba zaciekawić. Wspólne przyrządzanie posiłków w domu, nietypowa, warsztatowa formuła zajęć szkolnych, ciekawa forma przekazu, grafika to narzędzia, których nie powinniśmy się bać w poszukiwaniu skutecznego kanału dotarcia do młodego człowieka. Uruchamiając program Jedz smacznie i zdrowo postanowiliśmy pomóc nauczycielom – dostarczając materiały dydaktyczne – oraz uczniom – dając możliwość poszerzenia wiedzy i wymiany opinii. Chcemy uczyć o tym jak przekuć wiedzę w nawyk, a tym samym na co dzień dbać o swoje zdrowie i sylwetkę – tym bardziej, że jest to inwestycja na lata, od której powodzenia zależy zdrowie i kondycja tego i kolejnych pokoleń.

Kolejnym problem jest marnowanie jedzenia. Aż  74 proc. społeczeństwa podczas przeprowadzonych badań opinii publicznej przez instytut Millward Brown SMG KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności stwierdziło, że „w Polsce marnuje się dużo żywności”. A 75 proc. badanych przyznało, że potrzebne są programy edukacyjne informujące o tym, jak nie marnować żywności.

- Uwrażliwianie młodzieży na tak ważne problemy społeczne, jak marnowanie żywności i niedożywienie to tematy, które powinny być poruszane w polskich szkołach – podkreśla powiedział Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. - Warto z ważnymi społecznie treściami docierać do ludzi na tyle młodych, by można było jeszcze zmieniać ich nawyki, ale już wystarczająco dojrzałych, by mogli podejmować świadome decyzje dotyczące swojego odżywiania, czy robienia zakupów.

Program Jedz smacznie i zdrowo został uruchomiony we wrześniu 2010 pod patronatem Minister Edukacji Narodowej i Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Partnerem społecznym jest Federacji Polskich Banków Żywności. Gimnazjaliści z całej Polski mogą w nim za pośrednictwem serwisu internetowego www.jedzsmacznieizdrowo.pl zdobyć informację dotyczące zdrowego trybu życia i wpływu składników pokarmowych na ich wygląd, samopoczucie oraz rezultaty osiągane w nauce czy sporcie.

Dla nauczycieli, we współpracy z metodykami, przygotowano scenariusze lekcji zgodne z gimnazjalnym programem nauczania. Stanowią one doskonałe uzupełnienie wiadomości z innych przedmiotów, np. biologii czy chemii. Wszyscy zaangażowani w program mają szansę zdobycia nagród w towarzyszących programowi konkursach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto