Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: W Dzień Bez Mięsa może zupa? [przepis]

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
20 marca powinniśmy rozkoszować się przede wszystkim warzywami i ...
20 marca powinniśmy rozkoszować się przede wszystkim warzywami i ... sxc.hu
20 marca powinniśmy rozkoszować się przede wszystkim warzywami i owocami. Tego dnia obchodzony jest bowiem Dzień Bez Mięsa.
W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restuaracji i kawiarnii, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne.

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco!

Z tej okazji nasza czytelniczka Ania zamiast schabowego lub mielonego proponuje zdrową zupę cebulową.

Dzień Bez Mięsa ma na celu rozpowszechnienie diety wegetariańskiej, która zdaniem wielu lekarzy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie (m.in. zmniejsza ryzyko raka i chorób serca, poprawia samopoczucie, zwiększa energię i siły witalne).

Z okazji Dnia Bez Mięsa nasza czytelniczka Ania przygotowała dla Was pyszny przepis na zupę cebulową.

Składniki:

Zupa dla 4 osób

- 6 dużych cebul
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 1 kostka warzywna
- uniwersalna przyprawa do potraw np. Wegeta
- ok. 2 l wody
- 4 plastry żółtego sera
- cukier
- sól
- pieprz
- ok. 16 goździków
- imbir w proszku
- chleb
- masło

Przygotowanie:

Cebule pokrój w półplastry. Posłodź ją delikatnie i odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie możesz przygotować już garnek z wodą. Zagotuj ją z kostkami rosołowymi, warzywną i szczyptą uniwersalnej przyprawy do potraw. Cebulę podsmaż na patelni na małej ilości masła. Dodaj pieprz i sól. Nie może się zarumienić, chodzi o to raczej by ją poddusić do miękkości.

Kiedy cebula zrobi się miękka przerzuć ją do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5- 10 minut. Pilnuj, by cebula nie zrobiła się zbyt miękka i nie rozpadła się. Pod koniec gotowania, na kilka minut dodaj goździki i imbir do smaku. Gorącą zupę podaj w głębokich miseczkach.

Wrzuć do środka pokrojony w kostki plaster żółtego sera i grzanki. Grzanki możesz przyrządzić krojąc chleb w kostki i podsmażając go na maśle na patelni lub w piekąc piekarniku.

Smacznego!


Smaczny Szczecin - serwis specjalny


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto