- Uruchomiłem tę restaurację, bo kocham Hiszpanię i hiszpańskie dania – mówi właściciel lokalu, Grzegorzu Urbański. - Często odwiedzałem ten kraj, kiedy mieszkałem w Dublinie, w którym stale padało i było chłodno. W Hiszpanii niemalże zawsze mogłem liczyć na słońce, przyjemną temperaturę powietrza i pyszną kuchnię. Wreszcie postanowiłem wrócić do rodzinnego Szczecina i przenieść tu namiastkę ukochanej Hiszpanii. Tak się wszystko zaczęło.
Restauracja Casa del Toro istnieje w Szczecinie od listopada ubiegłego roku, mimo to już zdążyła podbić serca smakoszy. Stałych klientów nie brakuje.
Menu jest bogate, jednak specjalnością kulinarną jest tu paella i tortilla (do wyboru są różne rodzaje). Pierwszą kupimy za 34 zł, drugą od 19 zł.
W Casa Del Toro zjemy też rzadko spotykane w restauracjach ryby: Czerwonego Lucjana, Doradę czy Żabnicę.
Tu napijemy się też jedynej w swoim rodzaju świeżo palonej kawy, która na specjalne zamówienie powstaje w Palarni "Era kawy".
-Pracuje u nas dwóch świetnych kucharzy – zachwala pracowników pan Grzegorz. - Dania są też stale kontrolowane przez zaprzyjaźnionego Hiszpana. Staramy się, żeby szczecinianie bez wyjeżdżania z miasta mogli poczuć klimat słonecznej Hiszpanii.
W wybrane soboty w Casa del Toro można dodatkowo bezpłatnie podziwiać pokazy tańca Flamenco i występy lokalnych muzyków. Wkrótce w podziemiach restauracji uruchomione zostanie dodatkowe pomieszczenie – pub, w którym będzie można napić się piwa z kija i pooglądać mecze. Latem właściciel planuje także uruchomić ogródek przed wejściem, żeby klienci mogli rozkoszować się smakami Hiszpanii pod gołym niebem.
W menu m.in.: Przystawki: Chleb galicyjski (z pomidorami, czosnkiem, oliwą z oliwek) z Chorizo, Serrano, serem Manchego, sardynkami, łososiem, kalmary w cieście, krewetki Pil Pil, Tortilla. Zupy: Zupa krem pomidorowo-dyniowa z chorizo, zupa kreolska. Dania główne: Dorada smażona na maśle z migdałami i czosnkiem, Żabnica z pieca na ostro, kurczak na granacie, schab po andaluzyjsku, wątróbka w Maladze, Paella. Desery: krem kataloński, lody smażone, pyszny domowy sernik i ciasto "Krówka".
Konkurs rozstrzygnięty
**Dla wszystkich smakoszy, którzy mają ochotę spróbować smaków Hiszpanii w Casa del Toro przygotowaliśmy konkurs. Wystarczy, że w komentarzach pod tekstem podacie nam przepis na Wasz ulubiony deser i wyjaśnicie dlaczego jest taki wyjątkowy.
Pięciu autorów najbardziej smakowitych komentarzy przy dowolnym zamówieniu w Casa Del Toro dostanie wybraną kawę i deser za darmo.
Ze zwycięzcami skontaktujemy się mailowo.
Konkurs tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego serwisu.**
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
Dlaczego pszczoły są ważne?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?