MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

"Smaczny Szczecin" poleca restaurację Casa del Toro. Smaki Hiszpanii na Starówce

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
Masz dosyć deszczowej pogody? Tęsknisz za słońcem i zapachem lata? Wystarczy, że odwiedzisz Stare Miasto. Znajdziesz tu jedyną w mieście hiszpańską restaurację Casa del Toro.

- Uruchomiłem tę restaurację, bo kocham Hiszpanię i hiszpańskie dania – mówi właściciel lokalu, Grzegorzu Urbański. - Często odwiedzałem ten kraj, kiedy mieszkałem w Dublinie, w którym stale padało i było chłodno. W Hiszpanii niemalże zawsze mogłem liczyć na słońce, przyjemną temperaturę powietrza i pyszną kuchnię. Wreszcie postanowiłem wrócić do rodzinnego Szczecina i przenieść tu namiastkę ukochanej Hiszpanii. Tak się wszystko zaczęło.

Restauracja Casa del Toro istnieje w Szczecinie od listopada ubiegłego roku, mimo to już zdążyła podbić serca smakoszy. Stałych klientów nie brakuje.

Menu jest bogate, jednak specjalnością kulinarną jest tu paella i tortilla (do wyboru są różne rodzaje). Pierwszą kupimy za 34 zł, drugą od 19 zł.

W Casa Del Toro zjemy też rzadko spotykane w restauracjach ryby: Czerwonego Lucjana, Doradę czy Żabnicę.

Tu napijemy się też jedynej w swoim rodzaju świeżo palonej kawy, która na specjalne zamówienie powstaje w Palarni "Era kawy".

-Pracuje u nas dwóch świetnych kucharzy – zachwala pracowników pan Grzegorz. - Dania są też stale kontrolowane przez zaprzyjaźnionego Hiszpana. Staramy się, żeby szczecinianie bez wyjeżdżania z miasta mogli poczuć klimat słonecznej Hiszpanii.

W wybrane soboty w Casa del Toro można dodatkowo bezpłatnie podziwiać pokazy tańca Flamenco i występy lokalnych muzyków. Wkrótce w podziemiach restauracji uruchomione zostanie dodatkowe pomieszczenie – pub, w którym będzie można napić się piwa z kija i pooglądać mecze. Latem właściciel planuje także uruchomić ogródek przed wejściem, żeby klienci mogli rozkoszować się smakami Hiszpanii pod gołym niebem.

W menu m.in.: Przystawki: Chleb galicyjski (z pomidorami, czosnkiem, oliwą z oliwek) z Chorizo, Serrano, serem Manchego, sardynkami, łososiem, kalmary w cieście, krewetki Pil Pil, Tortilla. Zupy: Zupa krem pomidorowo-dyniowa z chorizo, zupa kreolska. Dania główne: Dorada smażona na maśle z migdałami i czosnkiem, Żabnica z pieca na ostro, kurczak na granacie, schab po andaluzyjsku, wątróbka w Maladze, Paella. Desery: krem kataloński, lody smażone, pyszny domowy sernik i ciasto "Krówka".

Konkurs rozstrzygnięty
**
Dla wszystkich smakoszy, którzy mają ochotę spróbować smaków Hiszpanii w Casa del Toro przygotowaliśmy konkurs. Wystarczy, że w komentarzach pod tekstem podacie nam przepis na Wasz ulubiony deser i wyjaśnicie dlaczego jest taki wyjątkowy.
Pięciu autorów najbardziej smakowitych komentarzy przy dowolnym zamówieniu w Casa Del Toro dostanie wybraną kawę i deser za darmo.
Ze zwycięzcami skontaktujemy się mailowo.
Konkurs tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego serwisu.**

Smaczny Szczecin - serwis specjalny


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dlaczego pszczoły są ważne?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto