Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczny Szczecin: Oceniamy El Globo. Trochę tu tradycji polskiej z nutą włoskości

Redakcja
Zaglądamy do kolejnego lokalu w Szczecinie. Opisujemy, co nam ...
Zaglądamy do kolejnego lokalu w Szczecinie. Opisujemy, co nam ... Tomek Kuczyński
Zaglądamy do kolejnego lokalu w Szczecinie. Opisujemy, co nam się podoba, a co nie. Tym razem byliśmy w El Globo Restaurant & Pub.
W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restauracji i kawiarni, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne.

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco!

El Globo, ul. Piłsudskiego 26
Rodzaj: Restauracja.

Wystrój: Wnętrze gustownie urządzone. Miłe kolory i artakcyjne obrazy. Nawet w toalecie można się rozmarzyć i zagłębić w kolorowym płótnie.

W witrynach znajdują się nazwy miast europejskich, podkreślające międzynarodowy charakter dań. Bo to – jak twierdzą właściciele – restauracja o międzynarodowych aspiracjach. Sa tu dania włoskie i tradycyjnie polskie.

Obsługa: Bardzo sympatyczna, potrafi doradzić klientom.

Menu: Jak twierdzą właściciele, to miejsce, gdzie można sie najeść zarówno pierogami jak i daniami kuchni śródziemnomorskiej.

Ceny: Bardzo przystępne. Za zupę rybną trzeba zapłacić 15 zł, klasyczny żurek na domowym zakwasie z grzybkami i pulpecikami kosztuje 12 zł, a zupa węgierska gulaszowa z wołowiną i czerwoną papryką jest po 11 zł.

Za bruschettę (3 szt.) trzeba dać 10 zł, a tatar wołowy z marynatami kosztuje 24 zł. O złotówkę mniej trzeba zapłacić za carpaccio wołowe z parmezanem na rucoli.

Pierogi ruskie z okrasą i śmietana są po 16 zł. Natomiast pierogi z wędzonką i grzybami wg. Przepisu Hrabiny Walewskiej już po 17 zł. Pierogi mięsne z pieczonego udźca okraszone skwarkami i cebulką – 16 zł.

W podobnych cenach są makarony. Za spaghetti aglio, olio e peperoncino trzeba zapłacić 18 zł. Tyle samo kosztuje linguine linguine carbonara z boczkiem i parmezanem.

Za schabowy na całą patelnie z frytkami i bukietem świeżych sałat trzeba zapłacić 25 zł. Plędwiczki wieprzowe w białym sosie z kurkami, ziemniaczanym gratine i warzywami to wydatek 28 zł. Placek ziemniaczany z gulaszem węgierskim i kwaśną śmietaną kosztuje 24 zł. A eskalopki wieprzowe z szynką parmeńską i szałwią podane z sałatą i frytkami kosztują 28 zł. Za to klasyczny stek argentyński z grilla lawowego, z frytkami kosztuje 46 zł. Dorada marynowana z patelni – z szałwią, rozmarynem i ziemniakami w ziołach to koszt 34 zł. A pstrąg w panierce z migdałów z zapiekanymi warzywami i ziemniakami w ziołach jest po 24 zł.

Opinia: Ładne wnętrze, dość przystępne ceny – poczekamy czy lokal się przyjmie.

BOGNA SKARUL


Zobacz menu online lokali w Szczecinie »

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto