W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restauracji i kawiarni, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne. Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco! |
El Globo, ul. Piłsudskiego 26
Rodzaj: Restauracja.
Wystrój: Wnętrze gustownie urządzone. Miłe kolory i artakcyjne obrazy. Nawet w toalecie można się rozmarzyć i zagłębić w kolorowym płótnie.
W witrynach znajdują się nazwy miast europejskich, podkreślające międzynarodowy charakter dań. Bo to – jak twierdzą właściciele – restauracja o międzynarodowych aspiracjach. Sa tu dania włoskie i tradycyjnie polskie.
Obsługa: Bardzo sympatyczna, potrafi doradzić klientom.
Menu: Jak twierdzą właściciele, to miejsce, gdzie można sie najeść zarówno pierogami jak i daniami kuchni śródziemnomorskiej.
Ceny: Bardzo przystępne. Za zupę rybną trzeba zapłacić 15 zł, klasyczny żurek na domowym zakwasie z grzybkami i pulpecikami kosztuje 12 zł, a zupa węgierska gulaszowa z wołowiną i czerwoną papryką jest po 11 zł.
Za bruschettę (3 szt.) trzeba dać 10 zł, a tatar wołowy z marynatami kosztuje 24 zł. O złotówkę mniej trzeba zapłacić za carpaccio wołowe z parmezanem na rucoli.
Pierogi ruskie z okrasą i śmietana są po 16 zł. Natomiast pierogi z wędzonką i grzybami wg. Przepisu Hrabiny Walewskiej już po 17 zł. Pierogi mięsne z pieczonego udźca okraszone skwarkami i cebulką – 16 zł.
W podobnych cenach są makarony. Za spaghetti aglio, olio e peperoncino trzeba zapłacić 18 zł. Tyle samo kosztuje linguine linguine carbonara z boczkiem i parmezanem.
Za schabowy na całą patelnie z frytkami i bukietem świeżych sałat trzeba zapłacić 25 zł. Plędwiczki wieprzowe w białym sosie z kurkami, ziemniaczanym gratine i warzywami to wydatek 28 zł. Placek ziemniaczany z gulaszem węgierskim i kwaśną śmietaną kosztuje 24 zł. A eskalopki wieprzowe z szynką parmeńską i szałwią podane z sałatą i frytkami kosztują 28 zł. Za to klasyczny stek argentyński z grilla lawowego, z frytkami kosztuje 46 zł. Dorada marynowana z patelni – z szałwią, rozmarynem i ziemniakami w ziołach to koszt 34 zł. A pstrąg w panierce z migdałów z zapiekanymi warzywami i ziemniakami w ziołach jest po 24 zł.
Opinia: Ładne wnętrze, dość przystępne ceny – poczekamy czy lokal się przyjmie.
BOGNA SKARUL
Zobacz rónież: Smaczny Szczecin: El Globo - nowa restauracja [zdjęcia]
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?