Z tej okazji nasza Czytelniczka, pani Ela, zaprezentowała nam swój przepis na te słodkie smakołyki.
Składniki:
30 dag mąki
5 małych łyżeczek gęstej śmietany
4 żółtka
1 całe jajo
1 duża łyżka wódki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, śmietanę, żółtka, jajo, wódkę i sól łączymy. Wyrabiamy dobrze ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Placek tniemy na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Pocięte paski tniemy raz jeszcze ukośnie, tak aby powstały romby. Każdy niewielki romb ciasta w środku nacinamy nożem (nie przecinajmy kawałka ciasta do końca!). Jeden koniec rombu przewlekamy przez nacięcie. Tak uformowany kawałek ciasta wrzucamy do garnka z gorącym olejem i czekamy aż wypłynie na wierzch i się zarumieni. Gotowego chruścika posypujemy z dwóch stron cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?