Składniki:
- 200 g migdałów (na ciasto), 4 płaskie łyżki miodu (na ciasto), 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakaowca, 4 łyżki soku z malin, 125 ml mleka, 1 laska wanilii, szczypta soli, 500 g świeżych malin, masło do posmarowania foremek, mąka pełnoziarnista do obsypania foremek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg). dwie foremki na tartaletki posmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką pełnoziarnistą. Migdały zmiel w blenderze aż do uzyskania miękkiej masy. Dodaj do nich 4 łyżki miodu i dokładnie zagnieć ręką. Masę migdałową podziel na dwie części i wyłóż nią foremki.
Piecz ok. 10 minut, aż migdałowe ciasto nabierze złotego koloru. Przygotuj krem czekoladowy. Rozetrzyj laskę wanilii i wyjmij z niej ziarenka, dodaj je do mleka razem z wydrążoną laską. Mleko z wanilią zagotuj i odstaw na około 10 minut a następnie wyjmij z niego laskę wanilii.
Czekoladę rozpuść na parze, dodaj szczyptę soli, sok malinowy i mleko. Lekko przestudź. Wyjmij z foremek migdałowe tartaletki.
Do środka tartaletek wlej masę czekoladową. Wierzch tartaletek udekoruj świeżymi malinami. Możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
* tartaletki możesz udekorować innymi dostępnymi owocami sezonowymi
Żródło: TVN Style/x-news
Polecamy! Smaczny Szczecin - serwis specjalny »
Pomeczowe wypowiedzi po meczu Włókniarz - Sparta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?