Na skróty
Truskawki - namiętność
Już są. Po długiej zimie i chłodnym początku wiosny mamy w końcu odrobinę słońca. Gdy zaczyna mocniej przygrzewać, pojawiają się one - truskawki. Królowe wspomnień z dzieciństwa. Nic nie smakowało lepiej niż makaron z truskawkowym sosem, owoce rozgniecione widelcem z odrobiną śmietany czy szybkie, ucierane ciasto. Nic nie smakowało lepiej poza truskawkami nielegalnie rwanymi po kryjomu z ogródka sąsiadów. I nikt nie przejmował się wtedy ich umyciem, prawda?
Dziś truskawki przynoszę z pobliskiego targu, bo namiętność do ich wyjątkowego smaku pozostała. I jest to bardzo zdrowa namiętność, bo truskawki to bardzo wartościowe owoce. Odchudzasz się? Truskawki prawie nie mają kalorii. Są za to pełne minerałów i witamin. Szklanka truskawek to dzienna dawka witaminy C. Deser dla zdrowia i urody? No właśnie.
Sałatka z truskawek i rukoli, czyli czerwona królowa w wersji wytrawnej
Deser? Nie pogardzę. Ale czemu ograniczać się do deserów? Truskawki w wytrawnej odsłonie to prawdziwa uczta. Kucharze łączą je choćby z mięsem, grillują i smażą. Albo dodają do sałatek. Moja ulubiona wersja to orzeźwiające połączenie owoców z pieprznymi i słonymi nutami, czyli sałatka z truskawek i rukoli.
To danie pełne kontrastów. Obok soczystych i słodkich truskawek pieprzny i ostry smak rukoli. Łączy je zdecydowany smak sera feta. A ostatnim, ważnym i pysznym akcentem są orzechy włoskie w słonym karmelu i miodowy dressing. Ale dressing nie byle jaki. Płatki chili dodają mu charakteru, który idealnie uzupełnia słodycz truskawek.
Sałatka z truskawek i rukoli to świetny sposób na szybkie, eleganckie danie. Jeśli dodasz do niej czerwoną cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka, będzie jeszcze ciekawsza w smaku. Dobrym pomysłem jest też garść borówek amerykańskich. Będzie pysznie. Orzechy w słonym karmelu możesz przygotować wcześniej. Jeśli tylko masz na tyle silną wolę, by przetrwały do momentu robienia sałatki.
Moja rada – sałatka z truskawek i rukoli najlepiej smakuje zaraz po wymieszaniu.
Przepis na sałatkę z truskawek i rukoli od Plate By Kate
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
Sałatka
- 2 garści rukoli duże
- 150 g truskawek
- 75 g sera feta
Karmelowe orzechy
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
Dressing
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka białego octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól
Sposób przygotowania
Karmelizowane orzechy:
Orzechy, cukier, masło i sól wrzuć na małą patelnię. Włącz palnik. Podgrzewaj na średnim ogniu potrząsając od czasu do czasu patelnią do momentu, gdy cukier i masło się rozpuszczą i pokryją orzechy. Przełóż na pergamin i wystudź.
Dressing:
Wszystkie składniki dressingu włóż do małego słoiczka. Zakręć wieczko. Energicznie potrząsaj słoikiem do momentu, aż składniki sosu dobrze się połączą.
Jak zrobić sałatkę z truskawek i rukoli?
- Truskawki umyj, osusz i zdejmij szypułki. Pokrój na półcentymetrowe plastry. Rukolę ułóż w obszernej misie. Na sałacie ułóż truskawki i pokrusz fetę.
- Pokrój orzechy włoskie i posyp nimi sałatę. Tuż przed podaniem skrop dressingiem.
Sałatka z truskawek i rukoli gotowa. Smacznego!
PS. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na co dzień i od święta, zapraszam na bloga www.platebykate.com. Zobacz również stronę na Facebooku i profil na Instagramie.
Kasia Nowicka
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Gofry jak na wakacjach

Giles & Posner
Giles & Posner Gofrownica w kształcie serca, 750 W
Opis produktu wyjątkowe urządzenie do przygot…

SILVERCREST®
SILVERCREST® Gofrownica »SWEW 75 0 D2«, z wymiennymi płytkami
Gofrownica SILVERCREST® »SWEW 75 0 D2«, z wymienny…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie