Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przygotowujemy wigilijny stół

Redakcja
Wigilia to uroczysty dzień więc chcemy, żeby wszystko było idealne. Dlatego ważny jest nawet najdrobniejszy szczegół. MM radzi więc jak prawidłowo ułożyć świąteczną zastawę.

Nakrywamy stół

Nakrycie składa się z podstawki, na które kładziemy okrągłą serwetę i talerz. Serwety służące do przykrycia kolan powinny znaleźć się po lewej stronie lub na talerzu. Powyżej niego, po lewej stronie jest talerzyk na sałatkę oraz talerzyk na pieczywo i masło, a nad talerzykiem kieliszki.

Układamy sztućce

Podczas nakrywania stołu należy kierować się podstawową zasadą - sztućce układa się od środka do zewnątrz. Przy talerzu powinny się znajdować te widelce i noże, których użyjemy do głównego posiłku. Z kolei po stronie zewnętrznej, czyli jak najdalej od talerza, ustawiamy sztućce potrzebne do zjedzenia przystawek i zupy. Na przykład: jeśli posiłek zaczynamy od barszczu to łyżka powinna leżeć na zewnątrz po prawej
stronie. Ważne jest jeszcze to, żeby noże, które zawsze kładziemy po prawej stronie talerza, były skierowane ostrzem w jego stronę, a łyżki  miseczką do dołu. Podobnie jest z widelcami, leżącymi po przeciwnej stronie, które powinny być zwrócone grzbietami w dół. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podajemy przy serwowaniu kolejnych dań.

Jemy rybę

Kiedy podajemy rybę np. karpia i mięso, po prawej stronie talerza układamy kolejno nóż do mięsa i nóż do ryby. Natomiast po lewej kładziemy dwa widelce: do każdej z potraw osobny. Inaczej jest, kiedy mięso stanowi danie główne, a rybę zamierzamy podać do stołu jako przystawkę. Wtedy po prawej stronie powinny leżeć nóż do mięsa (najbliżej talerza), a dopiero potem nóż do ryby, a po lewej widelce w odpowiedniej kolejności.

Jemy deser

Sztućce do deseru leżą u góry, ponad talerzem. Jeżeli zamierzamy podać pierogi, knedle lub kluski, nad talerzem kładziemy łyżeczkę deserową. Kiedy w naszym świątecznym menu znajdują się makowiec i sernik, obok łyżeczki umieszczamy dodatkowo widelec do ciasta.

Czas na napoje

Jeżeli serwowany jest więcej niż jeden napój, kieliszek na pierwszy trunek powinien stać najbliżej nas, natomiast pozostałe kieliszki ukosem lub półkolem nad talerzem. Odkładamy sztućce Odkładając sztućce nie opieramy ich o stół ani brzeg talerza, lecz kładziemy na nim. Jeżeli chcemy sobie zrobić krótką przerwę w jedzeniu, kładziemy je równolegle na talerzu, ale lekko oddalone od siebie. Ich skrzyżowane świadczy o tym, że nie chcemy, aby zabrano nam talerz. Natomiast ułożenie sztućców razem równolegle tak, by wskazywały godzinę piątą oznaczają zakończenie konsumpcji.

 

Joanna Maszkiewicz

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto