Nakrywamy stół
Nakrycie składa się z podstawki, na które kładziemy okrągłą serwetę i talerz. Serwety służące do przykrycia kolan powinny znaleźć się po lewej stronie lub na talerzu. Powyżej niego, po lewej stronie jest talerzyk na sałatkę oraz talerzyk na pieczywo i masło, a nad talerzykiem kieliszki.
Układamy sztućce
Podczas nakrywania stołu należy kierować się podstawową zasadą - sztućce układa się od środka do zewnątrz. Przy talerzu powinny się znajdować te widelce i noże, których użyjemy do głównego posiłku. Z kolei po stronie zewnętrznej, czyli jak najdalej od talerza, ustawiamy sztućce potrzebne do zjedzenia przystawek i zupy. Na przykład: jeśli posiłek zaczynamy od barszczu to łyżka powinna leżeć na zewnątrz po prawej
stronie. Ważne jest jeszcze to, żeby noże, które zawsze kładziemy po prawej stronie talerza, były skierowane ostrzem w jego stronę, a łyżki miseczką do dołu. Podobnie jest z widelcami, leżącymi po przeciwnej stronie, które powinny być zwrócone grzbietami w dół. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podajemy przy serwowaniu kolejnych dań.
Jemy rybę
Kiedy podajemy rybę np. karpia i mięso, po prawej stronie talerza układamy kolejno nóż do mięsa i nóż do ryby. Natomiast po lewej kładziemy dwa widelce: do każdej z potraw osobny. Inaczej jest, kiedy mięso stanowi danie główne, a rybę zamierzamy podać do stołu jako przystawkę. Wtedy po prawej stronie powinny leżeć nóż do mięsa (najbliżej talerza), a dopiero potem nóż do ryby, a po lewej widelce w odpowiedniej kolejności.
Jemy deser
Sztućce do deseru leżą u góry, ponad talerzem. Jeżeli zamierzamy podać pierogi, knedle lub kluski, nad talerzem kładziemy łyżeczkę deserową. Kiedy w naszym świątecznym menu znajdują się makowiec i sernik, obok łyżeczki umieszczamy dodatkowo widelec do ciasta.
Czas na napoje
Jeżeli serwowany jest więcej niż jeden napój, kieliszek na pierwszy trunek powinien stać najbliżej nas, natomiast pozostałe kieliszki ukosem lub półkolem nad talerzem. Odkładamy sztućce Odkładając sztućce nie opieramy ich o stół ani brzeg talerza, lecz kładziemy na nim. Jeżeli chcemy sobie zrobić krótką przerwę w jedzeniu, kładziemy je równolegle na talerzu, ale lekko oddalone od siebie. Ich skrzyżowane świadczy o tym, że nie chcemy, aby zabrano nam talerz. Natomiast ułożenie sztućców razem równolegle tak, by wskazywały godzinę piątą oznaczają zakończenie konsumpcji.
Joanna Maszkiewicz
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?