Wystawa przybliża kulturę stołu, obrazując, jak dawniej nakrywano stoły śniadaniowe, jakie akcesoria i sztućce stosowano m.in. do owoców morza, zup, dań mięsnych, deserów.
Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji zobaczyć będzie można akcesoria, które obecnie nie są używane m.in. widelce i szczypce do raków i homarów, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs i ryb, szpikulce do różnego rodzaju mięs, akcesoria do owoców i deserów.
Wśród najciekawszych eksponatów zobaczymy m.in. widelczyk do pikli, łyżkę z grzebieniem do sosu, łyżeczki do oliwek, łyżkę do serwowania truskawek czy nożyczki do winogron.
Do najstarszych eksponatów należą: łyżka do kaszy i bigosu z XVII w., łyżka do szpiku z XVIII w. i nóż z uchwytem w formie rękojeści pistoletu z XVIII w.
Zbiory przyjechały do Szczecina z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Można je oglądać do 31 marca.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?