Gdzie i kiedy?
Zgodnie ze swoją nazwą, “Sobotni Bazarek na Bronowickiej” odbędzie się na ulicy Bronowickiej 41 w Szczecinie. Przed siedzibą Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Szczecinie, który jest organizatorem wydarzenia.
Wystawcy będą czekać na odwiedzających w najbliższą sobotę (29 maja 2021 roku) w godzinach 10.00 - 14.00.
Organizatorzy zapowiadają, że jeżeli frekwencja dopisze, to “Sobotni Bazarek na Bronowickiej” będzie organizowany cyklicznie w wybrane soboty od wiosennych do nawet jesiennych miesięcy.
- Chcemy, aby na terenie utworzonego bazarku producenci rolni, wystawcy, wytwórcy znaleźli stałe miejsce spotkań służące promocji oraz sprzedaży swoich produktów, wyrobów - mówi Sylwia Posadzy, kierownik szczecińskiego oddziału terenowego Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych.
ZOBACZ TEŻ:
Jakie produkty będzie można zakupić?
Wystawcami będą lokalni producenci żywności i rękodzielnicy zarejestrowani na stronie www.polskasmakuje.pl. Chętni będą mogli zakupić między innymi różne gatunki serów, miodów, wędlin czy przetworów rybnych. Będzie również na przykład zakwas buraczany oraz wypieki Kół Gospodyń Wiejskich. I nie tylko! W każdym razie będą to produkty tradycyjne, wyjątkowe, posiadające różnorodne certyfikaty lub inne znaki jakości.
Produkty i wystawcy :
- Naturalne wyroby wędliniarskie wytwarzane metodami tradycyjnymi na podstawie starych rodzinnych receptur (Firma Handlowo-Usługowa Irgo)
- Sery z certyfikowanego mleka koziego, pozyskiwanego z własnego gospodarstwa ekologicznego (Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka)
- Ryby z Wyspy Wolin i garmażerka rybna (Jolanta Reiter - wytwórca Tradycyjnego Paprykarza z Dorsza)
- Oryginalny zakwas buraczany wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych (Aneta i Stanisław Dobropolscy z Dębna)
- Pieczywo orkiszowe, chleb żytni na zakwasie orkiszowym oraz ciasta na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem owoców i warzyw (Pasikonik. Manufaktura Chleb)
- Żywność z konopi (Fabryka Zdrowia. Żaneta Trabsz)
- Marwicki pasztet z królików (Gospodarstwo Rolne. Norbert Dobosiewicz)
- Sery dojrzewające krowie, kozie, owcze oraz przetwory owocowe i warzywne, a także zioła (Gospodarstwo Ekologiczne Frykas)
- Sery typu włoskiego naturalne i z przyprawami: oregano, czarnuszką, orzechem włoskim, mleko kozie i kozie twarogi (Paolo Cesqui)
- Krzewy borówki amerykańskiej oraz jej różne odmiany (Gospodarstwo ekologiczne. Iwona Ahlgrimm)
- Ślimaki jadalne z gatunku Helix Aspersa Muller (Hodowla Ślimaków Jadalnych "SlowFarm" - ekologiczna farma rodzinna)
- Miód wielokwiatowy, rzepakowy i nektarowo-spadziowy oraz rękodzieło (Andrzej Czarnecki - pasjonat pszczelarstwa, właściciel pasieki, artysta - rzeźbiarz)
- Pieczeń wkrzańska wytwarzana w sposób domowy (Koło Gospodyń Wiejskich Wkrzanki)
A Koło Gospodyń Wiejskich w Mierzynie zaprezentuje w trakcie bazarku lokalne tradycje i zwyczaje.
Lista wystawców wciąż jest otwarta. Zainteresowani więcej informacji mogą uzyskać pod numerem telefonu 91 814 42 00. Regulamin dostępny jest pod adresem: Regulamin wydarzenia pod nazwą "Sobotni Bazarek na Bronowickiej" w Szczecinie
ZOBACZ TEŻ:
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?