Przyrządzane są na sześć sposobów, tj. z cebulą, smażone, smażone w zalewie octowej, smażone na wodzie, opiekane w marynacie oraz cymes śledziowy. Restauracja serwuje dodatkowo śledzia a la Kwaśniewski, po kozacku, w lnianych kalesonach, w sherry, w miodzie, w śmietanie, matjas na sałatce z ostrygami oraz śledź namiętności na afrodyzjakach.
- Są jeszcze potrawy ze śledzia, które w każdym myśleniu zdroworozsądkowym nie mają miejsca - wyjaśnia Sławomir Osiński z Klubu Śledziożerców, zbierającego się cyklicznie w restauracji. - Wymyśliliśmy już lody ze śledzi, keksy, chrust, sorbet i tort śledziowy.
Szczecińska restauracja jest znana ze śledzi nie tylko w Szczecinie. Tu marszałek Olgierd Geblewicz zaprasza dyplomatów, aby posmakowali szczecińskich specjałów.
- Receptury pochodzą nie tylko z tradycji regionalnej, ale także różnych kultur - mówił Geblewicz, nadając certyfikat. - I dlatego szczecińskie śledzie są tak wyjątkowe.
- Niegdyś Szczecin był miastem, które słynęło z handlu śledziami - dodaje Bolesław Sobolewski, szef restauracji. - Stare porzekadło hanzeatyckie mówiło: Szczecin jest miastem handlarzy ryb, a Lubeka - miastem kupców. Nasze śledzie są naprawdę unikalne.
Restauracja Na Kuńcu Korytarza jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?