Mazurek wielkanocny kajmakowy i mazurek z czekoladą, najlepszy przepis. Smakuje niebiańsko

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Możesz wykonać na mazurku dekoracyjny napis lukrem, np. Wesołego Alleluja.
Możesz wykonać na mazurku dekoracyjny napis lukrem, np. Wesołego Alleluja. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Mazurek to jedno z najpopularniejszych ciast w czasie Wielkanocy. Powinno być słodkie, bogate w składniki i pięknie udekorowane. Przepisów jest wiele. Najbardziej popularne są mazurki na kruchym cieście, biszkoptowe, orzechowe czy mazurki pomarańczowe. My mamy dla was najlepszy, sprawdzony przepis na mazurek wielkanocny na dwa sposoby - z czekoladą oraz z kajmakiem. Sprawdź, jak prosto i szybko możesz upiec to pełne słodyczy ciasto.

W skrócie

Mazurki wielkanocne i inne ciasta na święta

Przed nami Wielkanoc 2022.. Warto ją uczcić przygotowując dla swoich bliskich pyszne, domowe wypieki. Mogą to być, w zależności od upodobań, na przykład:

Bardzo popularne jest przygotowywanie mazurków wielkanocnych, które są łatwe do zrobienia i można je udekorować według uznania.

Dekorowanie mazurków wielkanocnych to sama przyjemność. Dobrym pomysłem jest zaangażowanie do pomocy najmłodszych. Wystarczy upiec mazurki według naszego przepisu i przygotować kilka składników do dekoracji, by dzieci miały w czym wybierać.

Do dekoracji mazurków wielkanocnych można użyć:

  • orzechów włoskich,
  • rodzynek,
  • gotowych pisaków spożywczych (do kupienia w większości sklepów),
  • kolorowej posypki,
  • suszonej moreli,
  • żurawiny,
  • masy marcepanowej,
  • migdałów,
  • drażetek czekoladowych,
  • żelek owocowych dla dzieci.

Mamy dla Ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na mazurek na kruchym cieście, z powidłami i polewą czekoladową oraz z kajmakiem.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować mazurek wielkanocny na dwa sposoby:

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście. Przepis z kajmakiem i z czekoladą

(porcja na dwa średniej wielkości mazurki, czas przygotowania: ok. 1 godzina)

Możesz wykonać na mazurku dekoracyjny napis lukrem, np. Wesołego Alleluja.
Możesz wykonać na mazurku dekoracyjny napis lukrem, np. Wesołego Alleluja. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • powidła wiśniowe lub inny kwaskowy dżem
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki masła
  • puszka gotowego kajmaku
  • do dekoracji np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, suszone morele, rodzynki, żurawina
  • lukier ( cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny)

Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem i czekoladą?

  1. Zacznij od przesiania na stolnicę mąki.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj go z mąką nożem
  3. Wbij żółtka, dodaj szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 min.
  4. Nasza rada:Kruche ciasto powinno zagniatać się jak najkrócej, by nie rozgrzewać go dłońmi. Dlatego dobrze jest najpierw ciasto siekać nożem, a później szybko zagnieść.
  5. Podziel ciasto na dwie części, z każdej odetnij małe kawałki na zrobienie brzegów ciasta.
  6. Rozwałkuj pierwszą część ciasta na ok. 3 mm i przełóż do blaszki wyłożonych papierem do pieczenia.
  7. Z pozostawionej części zrób wałeczek i ułóż brzegi ciasta. Dociśnij je widelcem, tworząc wzór.
  8. Nakłuj ciasto widelcem, by spód rósł i piekł się równo.
  9. Piecz ok. 30 min w 170 stopniach.
  10. Podobnie zrób z drugą częścią ciasta.
  11. Upieczone i wystudzone spody posmaruj powidłami lub kwaskowym dżemem.
  12. Pierwszy mazurek polej polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z masłem
  13. Drugi mazurek posmaruj gotowym kajmakiem.
  14. Na koniec udekoruj mazurki wielkanocne np. bakaliami.
  15. Możesz wykonać napis lukrem, np. Wesołego Alleluja.

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Mazurek wielkanocny kajmakowy i mazurek z czekoladą, najlepszy przepis. Smakuje niebiańsko - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie