Pracownicy stacji sanitarno – epidemiologiczych do 7 lipca łącznie przeprowadzili 1062 kontrole sanitarne w zakresie spełnienia wymagań obowiązującego prawa żywnościowego w całym województwie. Wśród nich były także stołówki wypoczynków dzieci i młodzieży.
- Nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia na terenie województwa zachodniopomorskiego w okresie sezonu letniego realizowany jest w obiektach działających całorocznie, które w sezonie letnim, w odpowiedzi na większy popyt zwiększają swoją produkcję, jak również w obiektach sezonowych, np. kioskach z lodami - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznika WSSE w Szczecinie.
Przeprowadzone kontrole wykazały sporo nieprawidłowości, za które teraz właściciele lokali zapłacą mandaty karne.
- Na 88 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono mandaty karne w łącznej kwocie 24 700 zł - podaje Małgorzata Kapłan.
Najczęstszą przyczyną nałożenia kary był bród. Brudne maszyny, naczynia, nieporządek w pomieszczeniach. Mandaty posypały się też za nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel. W wielu lokalach stosowano także przeterminowaną żywność, a jedzenie przechowywano w lodówkach i zamrażarkach nieprzystosowanych do tego oraz niezgodnie z zaleceniami producenta.
Oprócz tego inspektorzy uznali za zasadne 24 z 53 zgłoszonych interwencji dotyczących niewłaściwego bieżącego stanu sanitarno-higienicznego, higieny produkcji i jakości zdrowotnej żywności oraz oferowanych posiłków w obiektach żywieniowo żywnościowych.
W ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu pobrano do badań 228 próbek środków spożywczych, z czego 31 kwestionowano. 30 z kwestionowanych prób dotyczą obecności drobnoustrojów Enterobacteriaceae w lodach.
- Obecność tych drobnoustrojów świadczy o niewystarczającej higienie produkcji - komentuje Małgorzata Kapłan. - PPIS w Kamieniu Pomorskim wydał decyzję unieruchamiającą zakład ze względu na niespełnienie kryteriów mikrobiologicznych dot. środków spożywczych – lodów. Pobrane próby wskazywały na zanieczyszczenie mikrobiologiczne, jako kryterium higieny produkcji i taki środek spożywczy nie może być wprowadzany do obrotu handlowego.
Zobacz też:
Nie myjemy rąk po wyjściu z toalety i to jest podstawowa przyczyna bardzo wielu chorób
Bydgoska policja pokazała filmy z wypadków z tramwajami i autobusami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?