Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Aż 75% próbek ze szczecińskich lodziarni z uwagami sanepidu. Wyrywkowe kontrole w województwie

OPRAC.:
Anna Brüske-Szypowska
Anna Brüske-Szypowska
Mariusz Parkitny
Mariusz Parkitny
Lody z automatu pod kontrolą sanepidu
Lody z automatu pod kontrolą sanepidu Pixabay
W całym woj. zachodniopomorskim sanepid przeprowadził wyrywkowe badania punktów sprzedających lody z automatu. Sprawdzono łącznie 50 lodziarni. Wynik nie były zadowalające. Kilkanaście lokali z lodami dostało natychmiastowy zakaz produkcji i sprzedaży lodów.

W Szczecinie zakwestionowano 75% z badanych próbek. Do kontroli wytypowano również nadmorskie miejscowości, które szczególnie lubią turyści, m.in. Świnoujście i Kołobrzeg.

Pobrano łącznie 250 próbek, a zakwestionowano aż 115. Przyczyną była zawyżona ilość bakterii Enterobacteriacae.

Wyniki kontroli lodziarni w woj. zachodniopomorskim

Lodziarnie z największą ilością próbek skażonych bakteriami

  • Sławno (20 zakwestionowanych próbek na 20 zbadanych),
  • Szczecinek (10 na 10),
  • Drawsko Pomorskie (5 na 5),
  • Świnoujście (15 na 25 ),
  • Szczecin (15 na 20),
  • Kamień Pomorski (10 na 20),
  • Kołobrzeg (10 na 20).

Kolejne na liście były:

  • Łobez (5 na 10),
  • Police (5 na 15),
  • Koszalin (5 na 25).

Uwag nie było do lodziarni w Stargardzie, Pyrzycach, Choszcznie, Myśliborzu, Gryfinie i Wałczu. Nie wykryto tam żadnych bakterii.

ZOBACZ TEŻ:

Enterobacteriacae w lodach. Co to za bakteria

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej.

- Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe - dodaje Małgorzata Kapłan.

Jakie konsekwencje dla lodziarni

W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe. Wydano aż szesnaście decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowego zakazania produkcji lodów - do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań. Nakazano również przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, a także przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.

- Poinformowano siedmiu przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń - dodaje Kapłan.

Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających. Sanepid zapowiada kolejne kontrole także wśród już kontrolowanych lodziarni.

ZOBACZ TEŻ:

Środek sezonu 2021 w Dziwnowie

Weekend w Dziwnowie. Tłoczno! Na plaży od parawanów, w mieśc...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto