Druga edycja Targu Rybnego na Rynku Siennym rozpocznie się o godz. 10 w niedzielę, 21 grudnia. Impreza potrwa do godz. 18.
Pierogi rybne, kiszony łosoś i zupa rybna - to tylko początek listy dań jakie zaoferują nam wystawcy. A dla największych łasuchów będzie zorganizowany konkurs jedzenia matjasa.
- Podczas pierwszej edycji pewien Pan czekał na dostawców już od godziny 7 rano. To dowodzi, że szczecinianie chcą mieć u siebie targ rybny - podkreśla Arkadiusz Bujas ze stowarzyszenia Podzamcze.org, organizator wydarzenia.
Dobrą wiadomością dla smakoszy ryb jest to, że podczas tej edycji możemy się spodziewać dużo większego asortymentu na stoiskach, a w szczególności tych typowych dla naszego regionu. Pojawią się też nowi dostawcy.
Będzie można spodziewać się okazów bałtyckich. Pojawi się typowy dla naszego miasta śledź i oczywiście będzie mu towarzyszyć paprykarz szczeciński. Będzie też dorsz, makrela, flądra, łosoś oraz wiele innych gatunków. Na targu mają królować ryby pod wszelką postacią, ale w świątecznym klimacie, dlatego nie zabraknie karpia. Ceny mają być niższe od rynkowych.
Organizatorzy planują odejść od koncepcji festynu.
- Naszym marzeniem jest organizowanie targu rybnego raz w miesiącu. Na razie mamy już pomysł na 3. i 4. edycję, ale naszym długofalowym celem jest odtworzenie historycznego Targu Rybnego sławiącego się niepowtarzalnym klimatem i różnorodnością produktów rybnych – dodaje Arkadiusz Bujas.
Choinkę można podziwiać już wtorku, na targu nie zabraknie również św. Mikołaja. Specjalnie dla dzieci zostaną zorganizowane konkursy. Na zakończenie, o godz. 18, będzie można podziwiać „fire show”.
W trkacie targu będzie można za darmo odwiedzić Muzeum Historii Szczecina.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?