Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Barszcz wigilijny z przymrużeniem oka

Redakcja
- Redakcja Mojego Miasta ogłosiła konkurs na najfajniejszą potrawę wigilijną. Moją propozycją będzie najnormalniejszy na świecie barszcz czerwony błyskawiczny - zaproponował demolek.

Ogłosiliśmy konkurs na potrawę świąteczną. Żeby wziąć w nim udział trzeba znać jakąś nietypową receptę na świąteczną potrawę. Albo też fajny przepis prababci. Pierwszym Internautom, który zgłosił swój pomysł jest domolek.

Przepis na barszcz błyskawiczny

- Podszedłem do tego zagadnienia z ... przymrużeniem oka ;), by zachęcić innych do wzięcia udziału w tym zacnym i ciekawym, a także przydatnym dla innych, konkursie - napisał w swoim blogu demolek. - A Was wszystkich zachęcam - podzielcie się z innymi własnymi pomysłami.

Oryginalny przepis na barszcz błyskawiczny możecie obejrzeć na materiale wideo w blogu demolka.

Czerwony barszcz z uszkami

Dla kontrastu podajemy przepis na czerwony barszcz z uszkami Wioletty Grabowskiej-Wilk, nauczycielki języka polskiego w Gimnazjum nr 18.

- Lubię tę potrawę, bo przypomina mi czasy dzieciństwa - opowiada polonistka. - Moja babcia co roku przygotowywała pyszny barszcz, a ja się przy niej uczyłam lepić uszka. Teraz swoją wiedzę przekazuję córce, gdy przyjeżdża na święta do domu. Poza tym wprost przepadam za grzybami i gdy tylko rozpoczyna się sezon na nie, wybieram się na grzybobranie.

Najpierw przygotowujemy farsz. Moczymy grzyby imielimy je przez maszynkę. Dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę, a następnie przyprawiamy solem i pieprzem. Kiedy mamy już gotowy farsz, możemy się zająć przygotowaniem ciasta. Do mąki dodajemy oliwę i ciepłą wodę. Gotową masę rozrabiamy na stolnicy, tak żeby wyszedł wałek, z którego wycinamy niewielkie kółka. Do środka ciasta wkładamy farsz i zaklejamy uszka. Należy pamiętać, aby po bokach dobrze je ścisnąć. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie.

Na końcu przygotowujemy barszcz. Obieramy ze skórki buraki i gotujemy w wodzie, do której dodajemy także liść laurowy i ziele angielskie oraz trochę vegety, sól i pieprz. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wywar możemy również polać odrobiną octu dla podtrzymania koloru.


Mamy dla Was atrakcyjne nagrody

Dla zwycięzcy w konkursie, którego wybierze profesjonalne jury, przygotowaliśmy rodzinny obiad w jednej z modnych szczecińskich restauracji (z dowozem!) i wiele innych niespodzianek.

Możecie się zgłaszać umieszczając przepisy w swoich blogach podając w tytule "Konkurs na nietypową potrawę świąteczną". Albo też pod numerem telefonu 091 48 13 350 lub wysyłając przepis e-mailem na adres: [email protected].

Zobacz materiał wideo demolka:

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto