Ogórki kiszone pani Marzeny z Konina przepis:
- Na jeden litr wody dajemy jedną łyżkę soli - tłumaczy pani Marzena z Konina, którą spotkaliśmy na konińskim bazarze. - Najważniejsze, by sól była kamienna. Zawiera ona bowiem cenne mikroelementy - dodaje.
- Na ogórki kiszone przepisy są różne. Mój jest sprawdzony. Ogórki małosolne wychodzą chrupiące i pachnące - zapewnia pani Marzena.
Ogórki kiszone przepis pani Marzeny z Konina
Potrzebna woda, sól kamienna, koper, czosnek i chrzan i uwaga - bardzo ważne - liście z winogron!.
Ogórki myjemy, układamy w słoikach, dodajemy obrany czosnek, obrany chrzan - pokrojony, koper. W wolne przestrzenie wkładamy liście z winogron. - To one nadadzą twardości i zapachu naszym ogórkom - wyjaśnia Pani Marzena.
Najważniejsze, by tak przygotowane słoiki z całą zawartością zalać gorącą wodą. Zaraz potem słoiki zakręcamy i czekamy kilka dni. - Po dwóch już są pyszne i małosolne, po kilku, kilkunastu dniach robią się kiszone - zdradza tajniki przepisu pani Marzena.
Ceny ogórków na bazarze w Koninie zaczynają się od 2 złotych. Tyle kosztuje kilogram grubszych i większych ogórków. Małe i zgrabne są po 2,50. Na pęczek kopru potrzeba złotówki. Jeśli jest większy sprzedawca wycenia na więcej. Główka czosnku - 2 złote, chrzan sprzedawany jest na wagę lub sztuki. Trzy złote wystarcza na jeden solidny korzeń.
Pani Marzena ukisi dziś 5 kilogramów ogórków. Na produkty wydała 20 złotych.
[ Konin.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na
Facebooku!](https://www.facebook.com/KoninNM)
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?