Ogórki kiszone oto tajemniczy przepis
-
Na litr wody dajemy jedną łyżkę soli. Sól powinna była kamienna, najlepsza z Kłodawy. Zawiera cenne mikroelementy.
Potrzeba nam wody, soli, kopru, czosnku i chrzanu. Ważne by do każdego słoika włożyć też liście z winogron! Ogórki myjemy, układamy w słoikach, dodajemy obrany czosnek, obrany chrzan - pokrojony, koper. W wolne przestrzenie wkładamy liście z winogron, które nadadzą twardości i zapachu ogórkom.
Najważniejsze, by tak przygotowane słoiki z całą zawartością zalać gorącą wodą, przegotowaną i osoloną.
Słoiki zakręcamy. Po dwóch dniach ogórki są pyszne i małosolne, po kilku, kilkunastu dniach robią się kiszone.
Zamknięte w słoikach ogórki kiszone odkładamy do piwnicy.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?