Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Sikorski chce utworzenia unijnej ciężkiej brygady. "Europa nie może być bezbronna"

Sikorski chce utworzenia unijnej ciężkiej brygady. "Europa nie może być bezbronna"

Suwałki w Unii Europejskiej

Suwałki w Unii Europejskiej

Polecamy

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć