Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy i na najlepszą potrawę regionalną. Ma on na celu identyfikację regionalnych produktów, ich promocję oraz przygotowanie producentów do ubiegania się o odpowiednią prawną ochronę, zgodną ze standardami obowiązującymi w UE.
Organizatorem etapu regionalnego jest Województwo Zachodniopomorskie we współpracy z Zachodniopomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, natomiast na szczeblu centralnym Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W konkursie mogą wziąć udział osoby, które zaprezentują produkty lub potrawy spełniające warunki określone w regulaminie. Karty zgłoszenia oraz regulamin konkursu udostępnione są na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - www.produktyregionalne.pl, ZODR Barzkowice - www.zodr.pl oraz w Terenowych Zespołach Doradztwa. Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń w kategorii na produkt upływa z dniem 22 czerwca 2011 r.
Zgłoszenia należy przesłać na adres: Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, 73-134 Barzkowice z dopiskiem: Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.
Natomiast zgłoszenia do konkursu gastronomicznego należy przesyłać do dnia 1 lipca 2011 r. do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego na adres: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, 00-380 Warszawa, ul. Kruczkowskiego 3, a kopię na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin lub pocztą elektroniczną na adres: [email protected].
Wszelkie informacje o konkursie można uzyskać w Wydziale Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?