Najlepsze i najsmaczniejsze są karpie o wadze 1,60-1,80 kg. Są to jeszcze młode ryby, które nie zdążyły przesiąknąć mułem. Powszechnie wiadomo, że karpie mają specyficzny zapach. Aby się go pozbyć należy ułożyć rybę na cebuli, która wyciągnie ten „aromat”.
Przed usmażeniem karpia należy oczyścić. W pierwszej kolejności musimy pozbawić rybę łusek. Aby ułatwić sobie zadanie, możemy ją sparzyć wrzątkiem, a wtedy bez problemu zeskrobiemy łuski za pomocą noża lub tarki do ryb. Następnie należy ją wypatroszyć oraz obciąć głowę i płetwy.
Rybę można dostać już w większości sklepów. Jeżeli zależy nam na w miarę tanich świętach, najlepiej skorzystać z propozycji hipermarketów, bo karp kosztuje w nich kilka złotych taniej niż w mniejszych sklepach, zwłaszcza osiedlowych. W hipermarketach za kilogram karpia zapłacimy niecałe 9 zł, natomiast w niewielkim sklepie rybnym połączonym ze smażalnią będzie nas kosztował od 13 do 15 zł. Coraz częściej pojawiają się też kupcy, którzy na swoich stoiskach, znajdujących się przy większych marketach sprzedają karpie za 8.50 zł.
Na zdjęciu: Robert Schulz prowadzi niewielki sklep w Śródmieściu, w którym sprzedaje żywe karpie. Sprowadza je z najlepszego łowiska w Polsce. Dlatego sprzedaje je po 14,50 zł za kilogram.
Fot. Jakub Jurcan
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?