Wielka Sobota to dzień ciszy i oczekiwania. Po śmierci krzyżowej i złożeniu do grobu wspomina się zstąpienie Jezusa do otchłani.
Tradycją Wielkiej Soboty jest poświęcenie pokarmów wielkanocnych: chleba - na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni, mięsa - na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku oraz jajek, które symbolizują nowe życie.
Co wkładamy do święconki?
Do koszyka wkładamy zazwyczaj więcej produktów. Pojawia się tam między innymi masło, chrzan czy też cukrowy baranek.
- Ja zawsze wkładam do święconki sól i pieprz, kawałek chleba, kilka pisanek i kawałeczek wędliny, najczęściej białej kiełbasy - mówi pani Elżbieta ze Szczecina. - Moja mama opowiadała, że kiedyś do kościoła oddalonego o siedem kilometrów wożono całe blachy ciasta i większość pokarmów, które miały być spożyte w czasie świąt.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?