Zbiory warzyw gruntowych w 2021 roku według informacji zgromadzonych przez GUS wyniosły 38 985 389 dt, o 5,1 proc. mniej niż w 2020 roku. Najwięcej uzyskali ich rolnicy z Kujawsko-Pomorskiego (6 284 790 dt), Wielkopolskiego (5 170 345 dt) i Lubelskiego (5 077 080 dt). Najmniej warzyw zbiera się w Opolskim (280 154 dt), Podlaskim (329 012 dt) oraz Śląskim (400 180 dt).
Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w Polsce. Gdzie rośnie najwięcej marchewki, cebuli, buraków?
Kapusta zajmowała 14 599 ha w całym kraju w 2021 roku, a zbiory wyniosły 6 868 848 dt. Najwięcej kapusty uprawia się w województwach:
- Małopolskim 3 460 ha
- Łódzkim 2 651 ha
- Mazowieckim 1 946 ha
- Wielkopolskim 1 809 ha
Kalafiory 5 725 ha w całej Polsce, zbiory 1 377 765 dt. Dominowały regiony:
- Lubelskie 1 020 ha
- Małopolskie 1 260 ha
Cebula zajmowała 23 387 ha, plon 6 175 608 dt. Największa powierzchnia: