Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Szczecinie zatruli się grzybami. Jest sezon, uważajmy na to, co zbieramy

Celina Wojda [email protected]
- W tym roku mieliśmy już dwa zbiorowe zatrucia grzybami - mówi Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Pierwszy przypadek to zatrucie babci i wnuczki, a drugi - czteroosobowej rodziny.

Spożycie trujących grzybów prowadzi do niewydolności wątroby, a następnie do śmierci. Czasem jedynym ratunkiem okazuje się przeszczep. Dlatego zanim zjemy grzyby, które uzbieraliśmy, warto sprawdzić, czy są one na pewno jadalne. Z takich porad można skorzystać w każdej stacji sanepidu, gdzie grzyboznawcy za darmo oddzielą grzyby trujące od jadalnych.

- To są wykwalifikowane osoby, z którymi można się umówić na spotkanie zarówno w stacjach powiatowych, jak i wojewódzkich - dodaje Kapłan.

Jeśli wybieramy się na grzybobranie, to zbierajmy tylko te okazy, których jesteśmy pewni. Oprócz tego grzyby wrzucajmy do przewiewnych toreb lub koszy. I co ważne, spożywajmy je na bieżąco. Nie trzymajmy ich w workach przez kilka dni, bo się psują i mimo że nie będą trujące, mogą nam zaszkodzić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto