Spożycie trujących grzybów prowadzi do niewydolności wątroby, a następnie do śmierci. Czasem jedynym ratunkiem okazuje się przeszczep. Dlatego zanim zjemy grzyby, które uzbieraliśmy, warto sprawdzić, czy są one na pewno jadalne. Z takich porad można skorzystać w każdej stacji sanepidu, gdzie grzyboznawcy za darmo oddzielą grzyby trujące od jadalnych.
- To są wykwalifikowane osoby, z którymi można się umówić na spotkanie zarówno w stacjach powiatowych, jak i wojewódzkich - dodaje Kapłan.
Jeśli wybieramy się na grzybobranie, to zbierajmy tylko te okazy, których jesteśmy pewni. Oprócz tego grzyby wrzucajmy do przewiewnych toreb lub koszy. I co ważne, spożywajmy je na bieżąco. Nie trzymajmy ich w workach przez kilka dni, bo się psują i mimo że nie będą trujące, mogą nam zaszkodzić.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?