Mało kto jednak wie, że na chwilę przyjemności składa się mnóstwo, z pozoru błahych, elementów.
Od piątku w kawiarni „Z drugiej strony lustra” przy ulicy Piłsudskiego każdy może napić się zupełnie nowej kawy – Lussuria. Jest to jedyne takie miejsce nie tylko w Szczecinie, ale i w naszym kraju, gdzie można dostać tą wyjątkową kawę.
- To całkowita nowość. Lussuria to połączenie w 50 % arabici oraz robusto, a więc kwasowości i goryczy. To kawa, w której można znaleźć smak orzechów, lukrecji i czekolady – mówi Iwona Niemczewska, właścicielka kawiarni.
Na spotkaniu specjalistów „SCAE World of coffee” w holenderskim Maastricht kawa Lussuria zdobyła nagrodę „Nowości roku 2011”.
- Spotkania organizujemy corocznie. Kapituła składa się z 8 osób. W tym roku stosunkiem głosów 7-1 zdecydowanie wygrała kawa Lussuria – mówi Jerzy Kwiatkowski, prezes zarządu Swiss Kiss Sp. z o.o., importera kawy Blasercafe Lassuria w Polsce.
Kawiarnię odwiedziliśmy jeszcze przed premierą. Specjalnie dla nas wyjątkowe espresso przygotował mistrz Polski w Latte Art – Marcin Michalik.
- Każda porcja kawy musi być precyzyjnie przygotowana. Idealna espresso ma objętość 35 ml i powstaje z 7 gram kawy – mówi Michalik. – Espresso pochodzi z Włoch, ale to w Skandynawii pije się najwięcej kawy. Polska pod tym względem zajmuje 15. miejsce w Europie.
Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?