W serwisie "Smaczny Szczecin" znajdziecie informacje o nowych lokalach, recenzje najciekawszych miejsc, mapę restauracji i kawiarni, które odwiedziliśmy oraz przepisy i porady kulinarne. Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco! |
Restauracja Park Hotel w Szczecinie została docenione przez specjalistów. Lokal znalazł się na prestiżowej liście 100 najlepszych restauracji w Polsce w roku 2013.
Pełną listę można znaleźć na stronie internetowej projektu pod adresem www.poland100bestrestaurants.pl.
Umieszczono tu opisy wszystkich restauracji z kraju, które zostały uznane za te najlepsze. Obok znajdują się zdjęcia, godziny otwarcia, adresy i inne podstawowe informacje na temat wybranych lokali. Opisy miejsc zakwalifikowanych do najlepszej setki zamieszczono też w specjalnej książce.
Restauracja Park Hotel ze Szczecina serwuje dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej jak również dania z akcentami kuchni z poza naszego kontynentu. Szczyci się wypiekami własnych ciast i tortów oraz produkcją własnych sorbetów. Wszystkie potrawy mączne z menu są przyrządzane na bazie makaronów własnego wyrobu.
Menu restauracji tworzone jest sezonowo. W ofercie restauracji ważną pozycję stanowią dania typowo polskie jak pieczona kaczka w delikatnym sosie jabłkowym, żurek staropolski czy zrazy z dzika, za które restauracja otrzymała w 2011 roku wyróżnienie Perła Regionu.
>>> O kuchni molekularnej w restauracji Park Hotel przeczytacie we wrześniowym MM Trendy. Również w wersji online »
Umieszczenie jednego lokalu z naszego miasta na tak prestiżowej liście mogłoby się wydawać sukcesem. Dla szefów kuchni zapewne jest, jednak miłośnicy smaków z naszego regionu nie mają zbyt dużo powodów do radości.
Na liście 100 najlepszych restauracji z zachodniopomorskiego znalazły się jedynie dwa lokale (oprócz Park Hotel również Miramare w Międzyzdrojach).
Dla porównania z województwa mazowieckiego jest ich 23, z dolnośląskiego 10, z małopolskiego 20, a z pomorskiego 19. Dlaczego u nas jest tak mało dobrych restauracji?
- Na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników - mówi Michał Smoleń z restauracji Public Cafe. - Często właściciele restauracji wybierają złą lokalizacją, inni nie zwracają uwagi na jakość produktów, z których powstają dania, a bez nich nie ma mowy o stworzeniu zdrowego i smacznego posiłku. Trzeba też przyznać, że w Szczecinie brakuje dobrych kucharzy. Wielu z nich wyjechało do innych miast czy za granicę, gdzie mają lepsze zarobki.
Jak przyznają specjaliści naszym mieszkańcom i właścicielom lokali brakuje też odwagi.
- Jeśli chce się otworzyć bardzo dobrą restaurację trzeba mieć na nią pomysł - mówi Smoleń. - Szczecin pod tym kątem jest w porównaniu z innymi polskimi miastami zacofany. Mamy dużo restauracji, ale mało jest w nich innowacyjności. Restauratorzy boją się próbować nowych rozwiązań, ale też mieszkańcy się ich boją. Musimy się otworzyć na świeże pomysły, niestandardowe rozwiązania i ciekawe koncepcje. (ta)
Czytaj również: Smaczny Szczecin: Rzadko jadamy poza domem, ale jak już się skusimy, to jemy... [raport]
Smaczny Szczecin - serwis specjalny | ||
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?